Alpaca's eten komende maanden duizend kerstbomen op: 'Poep, plas, spuug... alles ruikt naar kerstboom'

De alpaca's in Aagtekerke kunnen hun geluk niet op. Hun ontbijt, lunch en diner bestaat de komende tijd uit kerstbomen, kerstbomen en nog eens kerstbomen. "Het worden er iedere jaar meer."
Op het terrein van de alpacaboerderij in Aagtekerke staan groepjes alpaca's driftig in hun kerstboom te happen. "De dames zijn niet heel fel naar elkaar, die maken een keer een geluidje of spugen", vertelt eigenaresse Mara Houmes. Bij de mannetjes gaat dat anders. "De mannen hebben vaak hun eigen kerstboom, daar mag een ander niet aankomen. Die zijn veel territorialer", lacht Houmes.
Alpaca met snor poseert voor de foto naast een kerstboom
Alpaca met snor poseert voor de foto naast een kerstboom © Omroep Zeeland
Behalve dat de dieren de kerstbomen graag verorberen, biedt het ook andere voordelen. Na het eten hebben de dieren minder last van wormen en andere parasieten. "Daardoor hoeven we minder medicatie te gebruiken, en dat is voor iedereen beter", zegt Houmes.
De bijna 70 alpaca's kunnen nog even vooruit. "We doen het al sinds 2019 en het wordt elk jaar meer", zegt Houmes, doelend op de hoeveelheid kerstbomen die ieder jaar wordt binnengebracht. Vorig jaar hadden ze in totaal 750 bomen, dit jaar denkt Houmes de duizend te gaan halen.
Mara Houmes met een alpaca
Mara Houmes met een alpaca © Omroep Zeeland
"Zolang het voor de alpaca's gaat, gaat het", zegt Houmes. "Op een gegeven moment bereiken we misschien een maximum aantal bomen, maar dat moeten we nog een beetje uitvinden." Ook Houmes vindt het niet erg dat de alpaca's de komende tijd op kerstbomen leven. Alle poep, plas en spuug ruikt de komende weken naar dennenboom.