Stef Bos neemt videoclip op in Zeeland voor lied ter ere van 200-jarig bestaan KNRM

Weer of geen weer en bij nacht en ontij: de mannen en vrouwen van de reddingsdienst KNRM aarzelen niet om de boot op te stappen in noodsituaties. De dienst bestaat 200 jaar en daar heeft zanger Stef Bos een lied over geschreven, getiteld Wat Als De Storm Komt. Hij heeft het nummer samen met zangeres FLEUR opgenomen.
Bos heeft levendige herinneringen aan de reddingsdienst. "We gingen vroeger als echte gereformeerden elk jaar vanuit Veenendaal naar Katwijk aan Zee op vakantie. Daar zag ik elk jaar die demonstraties. Dus dat blijft je bij", vertelt hij in het radioprogramma Zeeland wordt Wakker.

Handen uit de mouwen

Vorig jaar werd de zanger gevraagd om een lied te schrijven over de KNRM. "En toen ben ik de videobeelden ingedoken van het verleden van de KNRM en kwam ik heel snel op die zin: wat als de storm komt. Want dat gebeurt in ons eigen leven ook. Je hebt niet altijd alles in de hand. En dan moet je vaak terug kunnen vallen op mensen die erop uit trekken."
Bos vindt dat misschien wel het mooiste aan ons land, vertelt hij. Hij waardeert vooral de mensen die de handen uit de mouwen steken. "Mensen die niet te veel ouwehoeren over alles wat ze vinden van een ander of van zichzelf, maar die gewoon iets doen."
In aanloop naar het nummer dat Bos maakte, sprak hij met veel mensen van de KNRM. Wat hem vooral bijblijft is dat het "no-nonsense figuren" zijn. "Het zijn ruwe bolsters. Maar tegelijkertijd zijn het mensen die heel gevoelig zijn en dat vind ik zo'n verschrikkelijk mooie combinatie. Daar ik hou ik van." Die combinatie is van groot belang, vertelt Bos. "Die jongens maken dingen mee op zee en op de binnenwateren waar je achteraf over moet kunnen praten."

Ritme van de zee

De zanger vergelijkt het werk van de KNRM ook met het schrijven van nummers. "Die gasten van de KNRM lezen de zee hetzelfde als ik een partituur lees met muziek. het is ritme, die golven hebben een ritme. Die moet je heel goed kunnen lezen, want anders slaat zo'n boot om."
Deze elementen heeft Bos allemaal in zijn nummer verwerkt. "Dus eigenlijk heeft de KNRM zelf het liedje geschreven."