Leerling Isaac Beeckman Academie vindt sluiting oneerlijk: 'Inspectie heeft ons beoordeeld als gewone school, maar dat zijn we niet'

Leerlingen balen ervan dat de Isaac Beeckman Academie in Kapelle aan het einde van dit schooljaar moet sluiten. "Er is niks meer aan te doen, maar ik had het liever anders gezien", zegt een aangedane leerling.
Isaac Beeckman
Een klas in de Isaac Beeckman Academie in Kapelle © Omroep Zeeland
De middelbare school maakte vanavond in een brief aan de leerlingen duidelijk dat de bekostiging voor de school stopt. Er zijn te weinig leerlingen en de onderwijskwaliteit is onvoldoende, schrijft directeur Sander Bussink. Eind vorig jaar is de onderwijsinspectie op bezoek geweest waarna de school een onvoldoende kreeg voor de kwaliteit van het onderwijs.

Enorme schok

Een leerling uit vwo 5, haar naam is bekend bij de redactie, noemt het nieuws van de sluiting "een enorme schok". Ze vertelt dat ze het erg jammer vindt dat de school gaat sluiten. "We wisten natuurlijk dat er iets speelde met de onderwijsinspectie, maar eerlijk gezegd vind ik dat het niet helemaal eerlijk verlopen is."
Volgens de leerling is de Isaac Beeckman Academie niet te vergelijken met andere middelbare scholen. "De inspectie heeft ons beoordeeld als een gewone school, maar dat zijn we niet. Dat is volgens mij appels met peren vergelijken." Ze doelt erop dat de school een School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) is. De school heeft daarom kleine klassen van maximaal 16 leerlingen, geeft weinig tot geen huiswerk en hecht veel waarde aan jaarlijkse reizen voor leerlingen in binnen- en buitenland.

Overstap naar andere school wordt lastig

"Je hebt hier veel contact met de docenten en alles is heel persoonlijk. Je bent geen nummertje", vertelt ze. Ze verwacht dan ook dat de overstap naar een andere school volgend jaar lastig gaat worden. "Je bent gewend aan de kleinere klassen en de tijd die je 1-op-1 met docenten doorbrengt als je ergens moeite mee hebt. Ik denk dat het wel wennen is om dat volgend jaar niet meer te hebben."

Super verdrietig

Ook haar klasgenoten zitten ermee in hun maag. "Iedereen is natuurlijk super verdrietig. Je gaat je vrienden missen en elkaar minder zien. En we hadden verwacht om samen de examens te gaan doen en dat moet nu op een andere school."
Deze leerling is geschokt door het nieuws dat haar school moet sluiten