Zeeuwsche Zoute bemachtigt plekje op internationale culinaire lijst

Zeeuwsche Zoute is toegevoegd aan de Ark van de Smaak, een internationale lijst met traditionele producten van bedreigd culinair erfgoed. Criteria om het zout uit Bruinisse toe te laten waren de duurzaamheid ervan, de ambachtelijkheid, de lokale productie en de smaak. De Ark van Smaak richt zich namelijk op het beschermen en promoten van streekproducten.
Christian Clerx, initiatiefnemer van Zeeuwsche Zoute
Christian Clerx, initiatiefnemer van Zeeuwsche Zoute. © Omroep Zeeland
Zeeuwsche Zoute kwam in 2019 tot leven. Christian Clerx startte zijn zoutziederij in Bruinisse en maakte hiermee als enige in Nederland ambachtelijk zeezout. Dat leverde hem eerder al de titel Zeker Zeeuws Streekproduct van het jaar op. Verder kun je het zout uit de Oosterschelde op vierhonderd plekken kopen en ook verschillende chef-koks gebruiken het product in hun keuken.

Meer Zeeuwse producten

In totaal kun je nu zeven Zeeuwse producten terugvinden op de Ark van Smaak-lijst. Dit zijn, naast het Zeeuwse zout, ook de kersenpruim, Oosterscheldekreeft, Walcherse ronde boon, Zeeuwse platte oester, Koopmans blauwe aardappel en rolpens.