Hans Overvliet maakt monument voor omgekomen journalisten in Gaza: 'Af en toe moet ik even stoppen, dan kan ik niet meer'

De teller staat inmiddels op 99 journalisten die sinds 7 oktober 2023 zijn omgekomen in Gaza. Voor elk van hen maakt beeldend kunstenaar Hans Overvliet uit Middelburg een klein monument. Hij is nu aan zijn 84e bezig, maar af en toe wordt het hem te veel. "Dan moet ik het werk even neerleggen."
Hans Overvliet beeldend kunstenaar Middelburg kunstproject overleden journalisten Gaza
Beeldend kunstenaar Hans Overvliet © Omroep Zeeland
De serie is aangrijpend. Elk blad toont de naam van de journalist en de sterfdag. Blad na blad, naam na naam. "Kijk dit is Nermeen Haboush. Haar dood kwam heel dichtbij. Ik ken haar broer. Zij werd samen met haar dochter en moeder gedood op 29 december, een halve familie in één klap."
Het werk groeit elke dag. De teller staat inmiddels op 92 Palestijnse, 4 Israelische en 3 Libanese journalisten. Elk papier met naam en sterfdatum behandelt Overvliet met een antischimmel middel. "Dat zorgt ervoor dat de letters langzaam vervagen, net zoals al onze herinneringen langzaam vervagen en uiteindelijk verdwijnen."
Altijd maatschappelijk betrokken, maakte Overvliet als beeldend kunstenaar vaker werk over het leed van de Palestijnen. Hij schildert wolken met het gruis van een verwoest cultureel centrum en maakt een serie blikjes met sleutels. "Alle Palestijnen hebben de sleutel bewaard van het huis waaruit ze zijn verdreven."
Ook vier Israëlische journalisten zijn omgekomen in het nu weer opgelaaide conflict, alle vier op 7 oktober. Ook van hen maakt hij een herinneringsblad. "Natuurlijk is het leed aan Israëlische kant ook enorm", zegt Overvliet, "Het is hartverscheurend."
Je moet altijd opkomen voor de onderdrukten
Hans Overvliet, beeldend kunstenaar
Waarom een monument voor journalisten? Overvliet heeft in de jaren tachtig zelf als radiojournalist in Gaza gewerkt. Maar nog belangrijker, voegt hij daaraan toe: "Zij laten ons de wereld zien. Zonder journalisten zijn we de klos. Hun stem wordt nu gesmoord."
Zijn hart ligt bij de in het nauw gedreven Palestijnen. "Je moet altijd opkomen voor de onderdrukten", zegt hij, "Om met de Italiaanse schrijver Primo Levi te spreken: 'Als ik het niet doe, wie dan wel? En als het nu niet gebeurt, wanneer gebeurt het dan wel?'."
Hans Overvliet exposeert het werk 'Distant Suffering XXXIII i.d. of a deadly pattern' in mei in Artestudio Morandi in het Italiaanse Bergamo.
Hans Overvliet maakt monument voor omgekomen journalisten in Gaza: 'Af en toe moet ik even stoppen, dan kan ik niet meer'