'Komt het water niet uit de zee dan wel uit de hemel, dus wees voorbereid', zegt Sjaak van Loo

Het is nog steeds belangrijk om voorbereid te zijn op een ramp zoals die van 1953. Dat zegt watersnoodkenner Sjaak van Loo in radioprogramma De Zeeuwse Kamer. Die stond vandaag in het teken van de herdenking van de Watersnoodramp. Herdenken is onder meer bewust worden, vertelt Van Loo.
Kruiningen 1953
In Zeeland werden 71 jaar geleden met name Schouwen-Duiveland, Tholen en Reimerswaal zwaar getroffen © ANP/Lumpsum Bronnen
In Zeeland werden 71 jaar geleden met name Schouwen-Duiveland, Tholen en Reimerswaal zwaar getroffen. Ook delen van Zuid- en Noord-Beveland, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen kregen met overstromingen te maken. Ruim 800 Zeeuwen overleefden deze catastrofe niet.

'Dan voel je je herenigd'

Watersnoodkenner Sjaak van Loo herdenkt de Ramp in Ouwerkerk en Kruiningen. "Mooi om te zien dat er elk jaar meer mensen komen, zelfs het aantal jonge bezoekers neemt steeds meer toe." Volgens Van Loo komen hier sinds 1953 mensen samen om de Watersnood te herdenken, maar vanaf 2009 gebeurt dit structureel. De gemeente Reimerswaal volgt in 2015. "En dat is zo fijn", vindt Van Loo. "Het is goed om ook op kleine plekken samen te komen, als dorpsgemeenschap voel je je dan herenigd."
Kijk hier de Zeeuwse Kamer terug:
'Komt het water niet uit de zee, dan wel uit de hemel', dus wees voorbereid zegt Sjaak van Loo
Volgens hem heeft herdenken twee kanten. "We kijken bewust terug in de tijd en tonen respect voor de mensen die er niet meer zijn. Aan de andere kant is herdenken ook dankbaarheid. Alles is weer terug opgebouwd na de overstroming, opgetrokken vanuit de modder."

Oplossingen

Dat bewustzijn is volgens Van Loo belangrijk: je mag niet vergeten dat een overstroming altijd opnieuw plaats kan vinden, zegt hij. "Zeker nu, met het stijgen van de zeespiegel. Niemand weet het effect van die stijging als er een grote storm komt."
Angstig zijn is volgens Van Loo niet nodig. "Maar, besef wel dat we als mensen niet overal invloed op hebben, al helemaal niet tijdens een storm." Zelf is Van Loo regelmatig bezig met het bedenken van oplossingen van waterproblemen. "Wellicht kunnen we extra hoge dijken bouwen rondom het IJsselmeer en vervolgens daar water heen sluizen. Praktisch gezien ben ik er nog niet helemaal uit, maar ik ben daar wel mee bezig."

'Wees niet naïef'

Volgens hem vergeten mensen dat niet alles maakbaar is. "Komt het water niet uit de zee, dan wel uit de hemel. Wees niet naïef en zorg dat je goed voorbereid bent."
De herdenking in Kruiningen begint vanavond om 19.00 uur in de Johanneskerk. Er is onder meer een gelegenheidsorkest aanwezig.