Nieuwe voorwerpen met oude herinneringen op de open dag van het Watersnoodmuseum

De jaarlijkse open dag van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk had dit jaar een Delfts blauw tintje. De collectie van het museum is namelijk verrijkt met twee Delfts blauwe borden met afbeeldingen erop van de ramp in 1953. Ze zijn gemaakt door Dirk van der Starre en geschonken door zijn kleindochter. Zij opende vandaag officieel de tentoonstelling waarin alle schenkingen uit 2023 te zien zijn.
Schenkingen houden het verhaal van de watersnood levend
De open dag was traditioneel op de eerste zaterdag na de herdenking op 31 januari. Naast workshops, lezingen, toneelstukken en activiteiten voor kinderen, waren ook de schenkingen te zien die het museum het afgelopen jaar kreeg. Het zijn voorwerpen met een verhaal, die bij sommige bezoekers nog steeds emoties oproepen.
"Dit bestek doet me denken aan mijn schoonvader. Hij en mijn man hebben de ramp overleefd, maar zijn moeder en broertje niet", vertelt Jaantje van Kempen uit Heinkenszand bij een van de vitrines met voorwerpen. "Hij was twee, maar hij draagt het zijn hele leven met zich mee. Zeker in deze week."
Open dag Watersnoodmuseum
Vrijwilligers van het museum speelden scenes na uit de tijd van de ramp © Omroep Zeeland
Dirk van der Starre was decorontwerper en decorschilder bij Delfsblauwe fabrieken. Hij woonde in Nijmegen tijdens de ramp en heeft de watersnood dus niet van dichtbij meegemaakt. Toch ontwierp en maakte hij een serie van vijf borden met afbeeldingen van de ramp erop. "Ik weet niet waar de andere drie borden zijn, want die zijn na zijn dood met de erfenis verdeeld", legt kleindochter Barbara van Meegen uit. "Het museum heeft wel een oproep gedaan waar de andere borden zijn, dus ik hoop dat ze nog tevoorschijn komen."

Kenmerkende afbeeldingen

Van Meegen denkt dat haar opa de borden maakte om geld in te zamelen voor slachtoffers en nabestaanden. Maar voor dat kon gebeuren, stierf hij plotseling. Op de borden staan kenmerkende afbeeldingen van de ramp, zoals mannen in een boot die proberen stenen tegen de dijken te duwen en een reddingssloep met mensen erin. "Het zijn mooie borden die een beeld geven aan het er toen uit heeft gezien. Hij heeft ze vakkundig gemaakt", aldus van Meegen.
Schenkingen 2023 Watersnoodmuseum
Barbara bij de borden © Omroep Zeeland
Van Meegen heeft de borden aan het Watersnoodmuseum geschonken omdat zij vindt dat ze op een plek horen waar ze goed bewaard kunnen blijven en waar ze tot hun recht komen. "Ik hoop dat ze hier kunnen bijdragen aan het in herinnering houden van de watersnoodramp, zodat we er ook in de toekomst bij stil blijven staan dat we ons altijd bewust moeten zijn van de kracht van het water. Zeker met de klimaatveranderingen nu. Ik ben trots dat ze hier nu staan. Ze zijn waar ze horen."

Schenkingen vertellen het verhaal

Directeur Siemco Louwerse is blij met alle schenkingen die mensen komen brengen, zei hij tijdens de openingsspeech van de open dag. "Ze vertellen samen het hele verhaal van de ramp. Het is een gebeurtenis waar mensen nog steeds over willen praten, dus het is belangrijk dat ze er zijn." Over de borden van Dirk van de Starre zei hij grappend. "Het zijn echt juweeltjes en wij zijn blij dat ze niet in de kringloopwinkel zijn beland. Heel veel dank voor uw schenking."
Schenkingen 2023 Watersnoodmuseum
Dit is een van de vijf borden die Dirk van der Starre maakte om het verhaal van de ramp te vertellen © Omroep Zeeland