Synagoge in Middelburg beklad met hakenkruizen: 'Roept gevoelens van onveiligheid en angst op'

Op de synagoge aan de Herenstraat in Middelburg zijn hakenkruizen gezet. De Joodse gemeenschap in Zeeland en Stichting Synagoge Zeeland laten weten "onthutst te zijn over deze daad van antisemitisme". De politie doet onderzoek.
De hakenkruizen zijn te zien op de voorkant van de synagoge en werden zaterdagavond rond 20.30 uur ontdekt door leden van de Joodse gemeente Zeeland. "Het roept bij velen weer gevoelens van onveiligheid en angst op", laten de Joodse gemeenschap in Zeeland en Stichting Synagoge Zeeland in een reactie weten. Er is aangifte gedaan bij de politie.

'Vernieling met naar tintje'

De politie zegt onderzoek te doen naar de bekladdingen op de synagoge. "In principe is het een vernieling, maar wel een met een naar tintje", laat een politiewoordvoerder weten. Wie er achter de bekladdingen op het gebedshuis zit, is onduidelijk. "Het kunnen jongetjes zijn die een beetje dom gedrag vertonen, maar er kan ook veel meer achter zitten."
Synagoge in Middelburg beklad met hakenkruizen
Synagoge in Middelburg beklad met hakenkruizen © Omroep Zeeland
Twee agenten kwamen gisteravond na de melding naar de synagoge om buurtonderzoek te doen. Zo werd er gekeken of er camerabeelden waren. De politie vraagt omwonenden die iets gezien hebben of camerabeelden hebben, contact op te nemen. Zondag gaat de politie verder met buurtonderzoek. Agenten gaan in koppeltjes langs de deuren om te vragen wat omwonenden weten.

Op twee na oudste sjoel van Nederland

Het Centraal Joods Overleg laat weten "met afschuw" kennis te hebben genomen van de bekladdingen. "Hoe ontstellend dat een weerloos oud Joods gebouw mikpunt wordt van een antisemitische bekladding", zegt CJO-voorzitter Chanan Hertzberger. "De Joodse gemeenschap is al meer dan vierhonderd jaar een integraal onderdeel van de Middelburgse samenleving. Deze op twee na oudste sjoel van Nederland is daar het tastbare bewijs van. Ik ben er dan ook van overtuigd dat een hakenkruis op de sjoel de Middelburgse samenleving niet onberoerd laat", aldus Hertzberger.
Lotte Bergen, voorzitter van het Etty Hillesum Huis in Middelburg, zegt de hakenkruizen op de synagoge "ontoelaatbaar en onacceptabel" te vinden. "Antisemitisme is onacceptabel en het Etty Hillesum Huis spreekt zich daar stellig tegen uit. Wij staan achter de Joodse gemeenschap in Middelburg, Zeeland en daarbuiten."
Burgemeester Harald Bergmann spreekt zijn ook afschuw uit over de bekladding. Hij noemt het een 'vreselijk symbool van antisemitisme dat enorm bedreigend is naar de Joodse gemeenschap in het bijzonder en naar onze samenleving als geheel. Het is wat mij betreft onacceptabel dat dit gedaan wordt richting een groep mensen die zich al lange tijd met gevoelens van angst en onrust leeft."