Mogelijk minder werk voor Repair Cafés: de Europese Commissie wil dat fabrikant kapotte producten repareert

De Europese Commissie heeft besloten consumenten het gemakkelijker te maken om hun kapotte apparaten te laten repareren. Het wordt fabrikanten verboden om reparatie onmogelijk te maken. De nieuwe regel moet ervoor zorgen dat er minder spullen op de schroothoop belanden. Dat is beter voor het milieu en de portemonnee. Dit betekent ook dat ze het mogelijk bij Repair Cafés minder druk krijgen en daar hebben ze in Terneuzen gemengde gevoelens over.
Is het Repair Café straks nog nodig?
Elke eerste zaterdag van de maand zitten vrijwilligers in buurthuis de Kameleon klaar om kapotte spullen te repareren. Onder andere Etiënne van Lent is van de partij. Hij reageert positief op het nieuws van de Europese Commissie. "Het is nu erg ingewikkeld om dure apparaten zorgvuldig uit elkaar te halen. Als de fabrikant dit gemakkelijker maakt of een handleiding erbij voegt hoe je het apparaat open kunt maken dan zou dat ons veel tijd schelen", zegt Van Lent.
repair cafe terneuzen 3
Etiënne van Lent en Jack van der Hooft repareren een kapotte stofzuiger in het Repair Café © Omroep Zeeland
Het is de bedoeling dat verkopers onder meer worden verplicht om kapotte producten tijdens de garantieperiode op verzoek van een klant te herstellen. Als de garantie is verlopen dan kan de consument een afspraak maken voor reparatie voor een redelijke prijs en binnen een redelijke termijn. Wie een apparaat laat maken, krijgt een jaar extra garantie. Dat staat in een voorlopig akkoord dat onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees parlement hebben gesloten. "Dat vind ik wel jammer", zegt Van Lent. "Ik doe dit werk graag. Ik ben gepensioneerd en wil onder de mensen blijven. Op deze manier help ik ze en ik maak een sociaal praatje."
repair cafe terneuzen 2
Ria de Kraker laat haar keukenmachine repareren in het Repair café © Omroep Zeeland
Er zijn genoeg mensen die het met Van Lent eens zijn. "Ik heb een defecte keukenmachine meegenomen die ik op internet heb gekocht. Ik had het apparaat ook kunnen opsturen, maar dan weet je niet wanneer het wordt gemaakt en of het gerepareerd kan worden. Hier kan ik mondeling toelichten wat er mankeert. Dat gaat wat mij betreft sneller en je hebt persoonlijk contact", zegt Ria de Kraker.

Kapotte stofzuiger

Een stukje verderop zit Wiebe Vos aan een tafeltje waar zijn stofzuiger uit elkaar is gehaald. "Het is makkelijk dat ik mijn kapotte stofzuiger bij de winkel kan inleveren, maar ik ben bang dat er dan transport komt van allerlei niet-werkende producten naar Verweggistan. Ik breng mijn apparaat dan liever hierheen om de wijkactiviteit te ondersteunen en om meteen geholpen te worden."
repair cafe terneuzen 1
De stofzuiger van Wiebe Vos is uit elkaar gehaald en er wordt onderzocht of die gerepareerd kan worden © Omroep Zeeland
Voorlopig zullen de Repair Cafés nog niet overbodig zijn want de nieuwe regels gelden vooralsnog alleen voor stofzuigers, wasmachines en tablets. De komende jaren zullen andere producten volgen. Van Lent is ervan overtuigd dat de Repair Cafés nooit verdwijnen: "Hier komen mensen die het financieel niet zo breed hebben en daar zullen we voor blijven klaarstaan."
Het voltallige Europees Parlement en de EU-landen moeten het akkoord nog bekrachtigen, zodra dat is gebeurd dan hebben de EU-landen nog twee jaar om de regels in te voeren.