Marathon Zeeuws-Vlaanderen verandert parcours: geen Eiland van Meijer meer door broedende vogels

Het parcours van de Marathon Zeeuws-Vlaanderen ziet er dit jaar anders uit. Hardlopers en wandelaars slaan op verzoek van Staatsbosbeheer onder andere het Eiland van de Meijer over. Er zitten namelijk broedende vogels in deze gebieden en die moeten daar rustig kunnen blijven zitten.
Marathon Zeeuws-Vlaanderen een paar jaar geleden
Marathon Zeeuws-Vlaanderen een paar jaar geleden © Ronny Baute, Terneuzen
Organisator Arnold Boonman baalde daar van. "Helemaal omdat het twee weken voor de vorige edities pas werd gemeld. Na veel discussie mochten we de route nog een keer gebruiken, op voorwaarde de volgende editie het parcours aan te passen." Gelukkig is het helemaal goed gekomen, vertelt Boonman in radioprogramma Zeeland Wordt Wakker. "We hebben met Staatsbosbeheer en het Zeeuwse Landschap aan tafel gezeten. Met een potlood en landkaart hebben we samen een nieuwe route bedacht."

Hoop gedoe

En dat was een stevige uitdaging. Het Eiland van de Meijer is volledig geschrapt. Ook rondom Schapenbout, het Clingse Bos en Axel is het parcours veranderd. "De afstand moet natuurlijk blijven kloppen", legt Boonman uit. "Het was een hoop gedoe, maar uiteindelijk hebben we er een parcours voor teruggekregen met zelfs nog meer natuur erin."
En dat doet Boonman goed. "De gebieden waar de vogels niet gestoord mogen worden, zijn kwetsbaarder dan de natuur waar we nu doorheen lopen." Toch zijn nog niet alle gevaren van de weg, want als het slecht weer wordt, moeten sommige stukken weer worden aangepast. "We willen niet dat de deelnemers natte voeten krijgen."
De marathon van Hulst naar Terneuzen wordt op 20 april gehouden. Op 21 april vindt de wandelmarathon plaats.