Staten geven er een klap op: Zeeuwse voorwaarden kerncentrales naar Den Haag

Geen koeltorens, geen nieuwe hoogspanningskabels door Zuid-Beveland, garanties voor veiligheid en goede communicatie én bouwen binnen de Sloerand. Dat zijn de harde voorwaarden die Provinciale Staten stellen aan de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Borssele. 'No go's' noemt het provinciebestuur ze.
De kerncentrale in Borssele
De kerncentrale in Borssele © ANP
Die voorwaarden zijn opgesteld na een onderzoek naar de mening van de inwoners van Zeeland. Binnenkort gaat het wensenlijstje, samen met de voorwaarden die zijn vastgesteld door de gemeente Borsele naar Den Haag.

Blind vertrouwen

Maar wat zijn die voorwaarden waard als Zeeland er uiteindelijk niet over gaat? Provinciebestuurder Jo-Annes De Bat zei eerder al dat wanneer men in Den Haag beslist dat hier kerncentrales gebouwd gaan worden, Zeeland daar formeel weinig aan kan doen. "We hebben er geen zak over te vertellen", aldus De Bat tijdens een eerdere vergadering. De afspraken zijn in goed overleg gemaakt, Zeeland moet erop vertrouwen dat het Rijk die nakomt.
Een kerncentrale met koeltorens in Frankrijk
Een kerncentrale met koeltorens in Frankrijk © ANP
Veel statenleden hebben moeite met het blind vertrouwen van het Rijk. "Het lijkt toch een beetje of we aan de genade van de nationale overheid zijn overgeleverd", zei Wouter Versluijs (D66). "Ze hoeven niet naar ons te luisteren. We kunnen hier een enorm participatieproces optuigen, maar in het slechtste geval zou dat voor niets kunnen zijn."

Dan maar geen kerncentrales

En daarom trokken sommige statenleden vandaag de grens. "Over de voorwaarden kan niet worden gemarchandeerd", zei Inez Flameling (GroenLinks-PvdA). "Als het een bovengrondse energiesnelweg wordt, dan hoeft het voor de SGP niet", zei Harald van de Velde. "Dan maar geen kerncentrales in Zeeland."
Het Sloegebied
De kerncentrales moeten binnen het bestaande Sloegebied worden gebouwd © Omroep Zeeland
Het CDA heeft dat vertrouwen wel, zei Jeffrey Oudeman (CDA). "Minister Jetten heeft aangegeven heel serieus met de voorwaarden om te gaan. Er is bijvoorbeeld al in de technische haalbaarheidsstudie voor de kerncentrales opgenomen dat er geen koeltorens komen."

Zo weinig mogelijk belemmeringen

Alleen JA21 en Forum voor Democratie zijn bij voorbaat bereid om te morrelen aan de voorwaarden. Volgens Gert Heijkoop (JA21) is het technisch niet mogelijk om de hoogspanningsleidingen onder de grond te leggen. "Als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan." Martin Bos (FvD) zet de deur naar Zeeland wijd open voor de bouw van nieuwe kerncentrales: "Wij willen zo weinig mogelijk belemmeringen opwerpen voor kernenergie."
Het voorstel van GroenLinks-PvdA om als provincie de lijst voorwaarden van de inwoners van Borsele te steunen, haalde geen meerderheid. Die voorwaarden gaan veel verder en zijn veel gedetailleerder dan die van de provincie.