Zeelandtoren komt eraan: 'maar in 2024 is té optimistisch'

Er lijkt schot te zitten in de bouwplannen voor de Zeelandtoren in Vlissingen. Jarenlang bleef het bij plannenmakerij, maar deze zomer start de verkoop van de appartementen in de prestigieuze woontoren. Als 70 procent van de appartementen is verkocht, kan de bouw van de Zeelandtoren eind dit jaar beginnen.
De bouw van de Zeelandtoren gaat naar verwachting eind dit jaar beginnen
Het is koud en het waait op het bouwterrein bij de kruising van de Dokwerker en de Jan Weugkade in Vlissingen. Vier jaar geleden, in 2020, stond onze Omroep Zeeland-cameraploeg op dezelfde plek met de vraag waarom de bouw van de Zeelandtoren vertraging had opgelopen. In 2019 had die bouw namelijk moeten starten.

Iconisch gebouw

Martin Dekker van VG-D Vastgoedontwikkeling is de bedenker van de Zeelandtoren. In 2020 moest hij uitleggen waarom de bouw vertraging opliep en nu, vier jaar later, weer. "De Zeelandtoren is natuurlijk geen standaard project", zegt Dekker. "We zijn destijds door de gemeente Vlissingen uitgedaagd om er een iconisch gebouw van te maken. Dat betekent dat het qua constructie, architectuur en detaillering tijd kost."
Toren in Vlissingen
De Zeelandtoren in Vlissingen © Omroep Zeeland
Er waren daarnaast onvoorziene tegenslagen waardoor het project vertraagd is, vertelt de vastgoedontwikkelaar. Het bestemmingsplan is goedgekeurd en de bouwvergunningen zijn allemaal geregeld. Dat was het punt niet.

Prijsschommelingen

Maar door de oorlog in Oekraïne stegen de prijzen van bouwmaterialen de laatste twee jaar explosief. Bovendien stegen de lonen in de bouw ook. Daardoor was het onmogelijk om betrouwbare bouwprijzen vast te stellen.
De Zeelandtoren
De Zeelandtoren wordt een bijzonder gebouw. Met 34 verdiepingen en een hoogte van bijna honderd meter moet de toren de eyecatcher worden van het vernieuwde Scheldekwartier in Vlissingen. De Zeelandtoren wordt hoger dan de Sardijntoren op de Boulevard in Vlissingen (85 meter) en de Lange Jan in Middelburg (90,5 meter).
De Zeelandtoren krijgt ovale vloeren en iedere verdieping wordt zes graden gedraaid gebouwd ten opzichte van een lagere verdieping. Hierdoor lijkt het alsof de toren zich naar boven schroeft. 'Torderen' heet dat. Hierdoor heeft de toren telkens een ander silhouet, afhankelijk van waar je ertegenaan kijkt.
"Die schoten echt alle kanten op", zeg Dekker. "Er was geen aannemer die een bouwprijs kon garanderen voor de komende drie jaar. Die bouwprijs is nodig om de verkoopprijs vast te stellen. Je kunt niet tegen een koper zeggen: 'Het is nu bedrag x, maar misschien wordt dat over een jaar het dubbele'. We moesten dus pas op de plaats maken met het project."
Martin Dekker, vastgoedontwikkelaar en bedenker van de Zeelandtoren
Martin Dekker, vastgoedontwikkelaar en bedenker van de Zeelandtoren © Omroep Zeeland
Gelukkig stabiliseert de situatie nu, volgens Dekker. "We zijn nu volle bak bezig met de voorbereidingen, de detaillering, een 3D-model, enzovoorts. Op basis daarvan kunnen we de bouwprijzen goed berekenen en vaststellen. Dan kunnen we de verkoop opstarten. Dat verwacht ik over een half jaar."

Eerst zeventig procent verkopen

Als 70 procent van de appartementen in de Zeelandtoren is verkocht, kan de bouw beginnen. "Als alles naar wens gaat, dan kunnen we eind dit jaar, begin volgend jaar bouwen", zegt Martin Dekker.
De Zeelandtoren in het Scheldekwartier (animatie)
De Zeelandtoren in het Scheldekwartier (animatie) © Omroep Zeeland
Is deze inschatting reëel? We vroegen het aan Leslie de Ruiter. Hij is makelaar in het topsegment woningen en heeft ervaring met luxe bouwprojecten langs de hele Nederlandse en Belgische kust. In Knokke, Cadzand, Domburg, Kijkduin, Noordwijk en Zandvoort om maar een paar plaatsen te noemen.
Leslie de Ruiter van Christie's International Real Estate is makelaar voor het topsegment in Nederland
Leslie de Ruiter, makelaar in dure woningen gelooft in de Zeelandtoren © Omroep Zeeland
Over de Zeelandtoren zegt hij: "Als dit project op de markt komt, voorspel ik een voortvarende verkoop. Uiteraard moet wel het prijsniveau marktconform zijn." De Ruiter denkt dat start van de bouw in 2024 iets te optimistisch is: het wordt eerder in het eerste deel van volgend jaar.

'Oester van Zeeland'

Maar dat de Zeelandtoren doorgaat is volgens hem geen vraag. "De minder bijzondere projecten in Nederland - wij noemen dat de 'spruitjesprojecten' - zijn uitgevallen. Die worden niet meer verkocht. Daardoor hebben aannemers wat meer honger om wel mooie projecten te bouwen. De Zeelandtoren is zeker geen spruitjesproject, maar de kaviaar of beter, de oester van Zeeland."
Topmakelaar over de Zeelandtoren
Kopers zijn volgens De Ruiter in de eerste plaats Zeeuwen zelf. Die lieten in het verleden misschien Vlissingen links liggen, maar zijn nu gecharmeerd van het vernieuwde Scheldekwartier. Verder Randstedelingen vooral uit de regio Rotterdam Rijnmond en buitenlanders, met name Belgen en Duitsers.
"Maar als er een een verdwaalde Chinese koper tussen zit, dan is hij denk ik bij de ontwikkelaar van harte welkom", zegt Leslie de Ruiter met een knipoog.