Ciske de Rat en hippies in Zierikzee: 'Ik denk dat we het enige plekje zijn waar de polonaise werd gelopen'

Carnaval in Zierikzee klinkt misschien niet zo vanzelfsprekend, maar daar trekken de docenten en leerlingen van basisschool van IKC St. Willibrordus zich niets van aan. Zij openden vandaag het carnavalsweekend met een polonaise en gingen verkleed naar school. Ryan uit groep 5 verkleedde zich als Ciske de Rat. Heel toepasselijk vindt hij zelf: "Ik pik soms wel eens wat thuis uit de la."
Carnaval vieren op school
"Normaal gesproken moest ik nu rekenen, maar nu eens een keertje lekker niet. Eindelijk eens een dagje iets leuks doen", roept Ryan vlak voordat hij deelneemt aan de polonaise in de met slingers versierde aula. Niet alleen hij en de kinderen uit groep 5 zijn verkleed, ook de juffen. Juf Christel draagt een paarse zonnebril met hartjes als glazen en op haar jurk staan printen van bloemetjes: "Ik ben een hippie", roept ze.
Ryan als Ciske de Rat heeft een leuke dag
Ryan als Ciske de Rat heeft een leuke dag © Omroep Zeeland
Er wordt jaarlijks carnaval gevierd op de IKC St. Willibrordus, omdat de basisschool katholiek is: "Sterker nog. Ik denk dat wij het enige plekje op Schouwen-Duiveland zijn waar vandaag de polonaise is gelopen", zegt juf Christel. Naast dat er feest gevierd wordt, proberen de juffen de kinderen ook nog iets mee te geven: "We staan stil bij de oorsprong van carnaval en wat we ook zeker belangrijk vinden is de periode na het feest als het vasten begint."
Rond het middaguur waren de festiviteiten alweer klaar. De sjoelbakken werden opgeruimd en terug in de kast gelegd. De kinderen, waaronder Ryan, oogde moe en voldaan.