Na verwoestende brand in Terneuzen krijgen Ko en Pieter hun bedrijf weer terug

Het heeft even geduurd, maar autoschadeherstelbedrijf RIDA krijgt een nieuw pand. Anderhalf jaar geleden brandde het bedrijf in Terneuzen tot de grond af. Na twee jaar is het tijd voor een nieuw begin. En daar zijn eigenaren Ko en Pieter Dieleman maar wat blij mee.
Rida Terneuzen nieuwe locatie
Eigenaar Pieter Dieleman bij het terrein waar het nieuwe pand van het bedrijf wordt gebouwd © Omroep Zeeland
Het bedrijf werd 53 jaar geleden opgericht door de vader van Ko en Pieter Dieleman. Uiteindelijk zorgden de broers voor een uitbreiding: een autoschadeherstelbedrijf met vestigingen in Terneuzen, Oostburg, Hulst en IJzendijke.

'Dit is niet meer te redden'

Maar, op 13 juni 2022 brandde de vestiging in Terneuzen helemaal uit. "Toen ik hier gisteren aankwam, zag ik meteen: dat is niet meer te redden. Het pand is verloren", zei Ko Dieleman toen geëmotioneerd tegen Omroep Zeeland.
De brand ontstond in een installatie waarbij het via de schoorsteen naar het dak vloog. Doordat het dak van brandbaar materiaal gemaakt bleek te zijn, stond die al snel in vuur en vlam. Er was voor de eigenaar weinig tijd om te beseffen wat er gebeurd was.
"Het brandde in de middag af en meteen schoot door mijn hoofd dat de volgende dag twintig klanten op de stoep stonden. Daarnaast moest ik bedenken wat we met de medewerkers moesten doen, dus toen was het meteen schakelen en het werk zien te verdelen", zegt Pieter Dieleman.
Eigenaar schadeherstelbedrijf Terneuzen: 'Bedrijf is volledig uitgebrand'
De eigenaren kunnen nu hun geluk niet op. De heipalen staan al in de grond waardoor het goed zichtbaar is hoe groot het gebouw gaat worden. "De totale oppervlakte bedraagt 2.500 vierkante meter. Dat is ongeveer 600 meter groter dan de tijdelijke locatie", zegt Pieter Dieleman. "Dat is ook wel nodig, want het gebouw waar we nu zitten is eigenlijk te klein. We moeten constant manoeuvreren met auto's en de medewerkers hebben weinig ruimte om aan de auto's te werken. Dat begint op te breken."
bord Rida Terneuzen
Met de onthulling van dit bord is het officiële startsein gegeven voor de nieuwbouw van het schadeherstelbedrijf in Terneuzen © Omroep Zeeland
De klanten kunnen nu nog voor autoreparaties terecht bij de tijdelijke locatie, vijfhonderd meter verderop van de nieuwe locatie. De nieuwbouw wordt een stuk groter dan wat de klanten van het bedrijf gewend zijn. "We hebben plek voor veertig medewerkers en zullen alles vanaf de tijdelijke locatie hierheen verhuizen. Daarnaast willen we aankomend talent de mogelijkheid geven om hier opgeleid te worden en verder te groeien", zegt Ko Dieleman.
Impressie Rida Schadeherstel Terneuzen
Impressie Rida Schadeherstel Terneuzen © Pieter Dieleman
De reden dat de verhuizing zo lang heeft geduurd is dat de eigenaren moesten nadenken over wat ze na de brand met het bedrijf wilden doen. "We wilden uitbreiden en hebben zitten puzzelen met de ruimte", zegt Dieleman.

Eind december

"Uiteindelijk hebben we een deal gesloten met de buurman dat we zijn pand en terrein erbij konden overnemen. Daarnaast willen we duurzaam verwarmen en dat is ook nieuw voor ons. Al met al heeft dat ervoor gezorgd dat het behoorlijk lang heeft geduurd", aldus Pieter Dieleman. De verwachting is dat de nieuwbouw eind december zal worden opgeleverd.