Zeeland Refinery geeft geen gehoor aan ultimatum van vakbonden, stakingen volgen

Zeeland Refinery heeft geen gehoor gegeven aan het ultimatum dat vakbonden FNV en CNV gesteld hadden. De olieraffinaderij in Vlissingen-Oost had tot 12.00 uur vanmiddag de tijd gekregen om te reageren op de eisen van de vakbonden, waaronder een loonsverhoging voor het personeel van 12 tot ruim 14 procent.
Actie Zeeland Refinery voor hoger loon ter compensatie van inflatie feb. 2024
De 'laatste kans' actie tijdens de lunch © Omroep Zeeland
"Ze zijn niet ingegaan op de cao-eisen", vertelt Elsa van der Kraats, bestuurder van de FNV procesindustrie in het radioprogramma Zeeland Nu. "Wij gaan ons nu beraden met het actiecomité op het houden van acties en stakingen."
Wanneer die stakingen komen, kan ze nog niet zeggen. Die worden namelijk kort van tevoren bekendgemaakt. Dát het overgaat op stakingen, dat weet ze wel vrij zeker. "En dat het snel moet gaan absoluut ook."

Eisen

De vakbonden eisten een loonsverhoging van 12 tot ruim 14 procent, waar Zeeland Refinery maar 5,5 procent bood. Dat was het grootste struikelblok in de onderhandelingen, bleek eerder al. Naast die loonsverhoging wilden ze onder meer de reiskosten naar het fiscale maximum en de ziektekostenverzekering van 80 naar 100 euro.
Gisteren werd al een actie gehouden om een laatste signaal af te geven aan Zeeland Refinery. Medewerkers kwamen tijdens de lunch bijeen om te laten zien dat ze bereid waren om op actie over te gaan. "Veel mensen kwam erop af", vertelt Van der Kraats. "Ze hebben Zeeland Refinery een hand uitgereikt om in te gaan op de eisen, maar Zeeland Refinery heeft niet van zich laten horen."