Napoleon (10) en zijn klasgenoten spelen sterren van de hemel in Goes

De jurken, hoedjes en make-up zijn voor de laatste keer gecheckt, de muziek start en de rode gordijnen schuiven open. Op het podium staan de leerlingen van De Sprienke, een school voor speciaal onderwijs. Na maanden oefenen mochten ze vandaag eindelijk hun musical 'Het Laatste Level' opvoeren.
Voor deze leerlingen is het niet vanzelfsprekend om op een podium te staan. Er zijn vijf rolstoelbussen naar Theater De Mythe in Goes gereden om de tweehonderd leerlingen van de school een onvergetelijke showdag te bezorgen. 150 begeleiders helpen hen voor, tijdens en na de twee voorstellingen.

Napoleon speelt mee

Voor Napoleon - in het dagelijks leven heet hij Ocian (10) - is het een fantastische dag. "De Sprienke bestaat officieel dertig jaar", legt hij trots uit. Dat is de reden dat iedereen vandaag een rol krijgt in de musical. "Het gaat over een jongen die zijn ouders kwijt is en niet wil stoppen met gamen."
Ocian speelt Napoleon
Ocian speelt vandaag Napoleon © Omroep Zeeland
Bij een musical hoort natuurlijk muziek. Om de paar minuten wordt een lied gezongen. Waaronder de Mars van Napoleon. "We marcheren door het hele land", zingt Ocian uit volle borst mee, terwijl hij met een grote hoed parmantig in zijn rolstoel zit.
Joe (12) heeft een van de hoofdrollen vandaag. Ze heeft veel tekst en dat vindt ze best spannend: "Ik was misselijk net van de zenuwen, maar het is ook leuk. Want m'n ouders zitten te kijken en m'n zus en oma. En dat vind ik leuk."

Grote glimlach voor opa

Ook Lars kijkt uit naar het moment dat hij zijn familie ziet. Met zijn spraakcomputer geeft hij aan dat hij vooral naar de komst van zijn opa uitkijkt. Bij het woord 'opa' verschijnt er een grote glimlach op zijn gezicht.
Lars kijkt uit naar de komst van zijn opa
Lars kijkt uit naar de komst van zijn opa © Omroep Zeeland
Met tranen in haar ogen vertelt schooldirecteur Yvonne Richards na afloop over de musical. "Het was fan-tas-tisch. De kinderen hebben geshined op het podium. Dat is waar we het voor doen. Wij zijn heel blij dat we dit hebben kunnen doen."
Daar ging flink wat voorbereiding aan vooraf. "Het vraagt heel veel organisatie en we moeten veel dingen regelen. Er moet een brancard mee naar De Mythe, een tillift", legt Richards uit.

In de schijnwerpers

"Veel kinderen hebben wel eens een balletuitvoering of voetbalcompetitie", vertelt ze. "Maar voor onze leerlingen is dat net even anders. En nu staan ze op het podium in de schijnwerpers. Dat geeft zo'n goed gevoel!"