Kortgene bouwt een boot voor iedereen in het dorp

Een boot voor Kortgene. Dat is het doel van 27 vrijwilligers die sinds kort een skiff bouwen, een Schotse roeiboot. Als de skiff over een half jaar af is, moet hij voor iedereen in het dorp beschikbaar zijn.
Vrijwilligers bouwen aan een boot voor Kortgene
Een verlaten school in het dorp vormt de werkplaats van de botenbouwers. Het geraamte van de bijna 7 meter lange boot begint inmiddels een beetje vorm te krijgen. Op tafel liggen verschillende plattegronden van de boot en genummerde onderdelen. "Ja, eigenlijk is het een moeilijk Ikea-bouwpakket", zegt initiatiefnemer Marc Beerens.
In 2022 organiseerde Kortgene het WK St Ayles. De skiffboten kwamen overgewaaid uit Schotland, waar ieder dorp aan de kust een St Ayles Skiff heeft, waarmee ze tegen elkaar strijden. Sinds het wereldkampioenschap heeft ook Kortgene het skiffvirus te pakken gekregen.

Iedereen mag erin varen

"Het principe van een St Ayles Skiff is dat 'ie door een gemeenschap gebouwd wordt waardoor je veel verbintenis in een dorp krijgt", legt Beerens uit. De boot mag uiteindelijk ook door alle dorpsgenoten gebruikt worden. "Hoe we dat praktisch gaan invullen, moeten we nog uitdenken."
Verschillende vrijwilligers werkten vandaag aan de skiff
Verschillende vrijwilligers werkten vandaag aan de skiff © Omroep Zeeland
Voor het zover is, werken de vrijwilligers ieder weekend aan de boot. "We hebben maar één man erbij zitten die wel eens een boot heeft gebouwd. Op zijn ervaring en kennis steunen we."

Muntje

Bang voor een zinkend schip zijn de vrijwilligers niet. "Nee, dat gebeurt niet. Hij zal nooit zinken. Maar voor de zekerheid hebben we een muntje in de kiel gelegd. Mocht het slecht aflopen, dan kunnen we de veerman betalen", zegt Beerens terwijl hij naar een zilveren Zeeuwse Schelling uit 2022 wijst.
Marc Beerens is initiatiefnemer van de bouw van de skiff
Marc Beerens is initiatiefnemer van de bouw van de skiff © Omroep Zeeland
De bouw van de boot duurt ongeveer een half jaar. Het idee is dat de boot uiteindelijk gaat racen tegen andere dorpen in de buurt. Daar is de komende tijd nog geen sprake van want Kortgene is het eerste Zeeuwse dorp dat een skiff bouwt. Beerens hoopt dat ook andere dorpen in de omgeving geprikkeld worden om een skiff te gaan bouwen.