'Euforische' carnavalsvierders schitteren in optocht Betekoppenstad

Van 't Vossenraik tot Lamsorenland en van Pikpot tot Paerehat. Het is dit weekend groot feest in de Zeeuwse carnavalsplaatsen, met als een van de hoogtepunten de optochten met carnavalswagens. Zoals vanmiddag in Sas van Gent - oftewel Betekoppenstad.
Optocht in Betekoppenstad: 'Dit voelt euforisch'
Een handjevol dames op zelf geknutselde scooters met een rijdend pompstation, vissen met mannenhoofden die met hun vinnen meedeinen op de beat van We Will Rock You en mollen die op hun hoofd worden gemept met een schuimrubberen hamer. Als een hallucinatie zweven deze beelden vanmiddag door de straten van Sas van Gent.
"Ik ben euforisch", zegt Leon uit Sas van Gent. Hij staat naast een wagen die bezaaid is met gouden en zilveren wedstrijdbekers. "Da's een steek naar de jury", legt hij uit. "Vorig jaar vonden mensen dat wij hadden moeten winnen, maar toen kreeg een andere groep de eerste prijs." Dit jaar gaat zijn wagen, gezien de decoratie, er hoe dan ook met de prijzen vandoor.

'Carnaval is alles'

"Alles", antwoordt hij op de vraag wat carnaval voor hem betekent. "Ik ben er het hele jaar mee bezig. En om nu dan de wagen hier te zien, dat is een emotie die ik niet kan uitleggen." De laatste weken voor de optocht waren intens, vertelt hij. "Je leeft hier echt naartoe, na de carnaval moet ik echt even bijkomen."
De optocht heeft veel publiek op de been gebracht, sommigen zelf ook weelderig verkleed. Marlinda uit Sas van Gent staat met een peuter op haar nek in een felgele tuinbroek met gekleurde stippen te kijken naar de optocht. "Je ziet echt dat ze er heel veel tijd en moeite in hebben gestoken", zegt ze over de bouwverenigingen. Jaarlijks komt ze kijken naar de optocht. "Gewoon met de hele meute, lekker kijken en een beetje swingen."
En zo trekt de stoet - en het publiek - de stad door. Wie de komende dagen ook nog naar een optocht wil kijken, kan maandag en dinsdag terecht in Terhole, Nieuw-Namen en Kloosterzande. Volgende week zondag wordt carnaval in Zeeland traditioneel afgesloten met de laatste optocht in Ossenisse.