Marco van Basten trots: Zeeuw Schweertman wint NK squash opnieuw

De uit Koudekerke afkomstige Piëdro Schweertman heeft op het NK Squash de verwachtingen waargemaakt. Voor de achtste keer op rij werd hij vandaag Nederlands Kampioen. In een spannende finale in het Frans Otten Stadion in Amsterdam won hij met 3-1 van de 19-jarige Sam Gerrits.
Piëdro Schweertman maakt verwachtingen waar en wint na spannende finale NK squash
Het was een spannende finale want de spelers waren aan elkaar gewaagd. De eerste set won Schweertman met 11-5, maar in de tweede set ging Gerrits er met de winst vandoor. De derde set won Schweertman met 11-8 en de vierde set won hij uiteindelijk ook met 11-7.
De 40-jarige Schweertman, die tegenwoordig in Polen woont, heeft nog veel plezier in de sport ondanks zijn leeftijd. "Ik speel nog best wel veel competitie, dat houdt me ook wedstrijdfit. Dan weet ik ook waar ik aan moet werken gedurende het seizoen. Dit toernooi is altijd wel een belangrijk punt in mijn agenda", vertelt hij tijdens het toernooi.

Volledig squashleven

Het leven van de Zeeuw staat volledig in het teken van squash. In Warschau staat hij elke dag zelf nog op de baan en hij is ook trainer en coach. "Je kan wel heel fit zijn, maar als je de bal niet kan slaan, heeft het nog steeds niet veel nut. Je kan wel heel goed slaan, maar als je niet fit bent, dan werkt het ook niet. Dus die combinatie van techniek, tactiek, mentaal en fysiek, vind ik wel heel mooi aan het spelletje", vertelt hij.

Oud tegen jong

Dat Schweertman tijdens het NK één van de oudste spelers op de baan is, daar is hij zich van bewust. De squasher speelt tijdens het NK vooral tegen de jonge talenten. "Sommigen kunnen zelfs een zoon zijn van mij", lacht hij. Maar hij is zich er ook van bewust dat de concurrentie steeds beter wordt en dat zijn leeftijdsgenoten al gestopt zijn. "Ik zie mezelf meer als een laatbloeier. Ik ben blij dat ik nu nog op dit niveau kan spelen en ik doe daar ook een hoop voor, maar ik weet wel dat die jonge jongens eraan komen. Deze generatie, 18- tot 20-jarigen, zijn wel heel goed. Dus ik moet daar fit voor blijven."

Marco van Basten

Het succes van de Zeeuw op de baan is in Amsterdam niet onopgemerkt gebleven. Hij heeft er namelijk een grote fan bij: Marco van Basten. De succesvolle ex-profvoetballer is tegenwoordig vaak op de squashbaan te vinden. En hij geniet van het spel van Schweertman. "Hij is onverstoorbaar. Hij heeft een plan en daar wijkt hij niet vanaf. Hij weet wat hij wil. Daar doet hij niet moeilijk om. Het is een heel rechtlijnig type die daar komt waar hij wil komen", vertelt Van Basten.
Hij heeft zelf ook wel eens tegen de Zeeuw gespeeld. "Dat ging eigenlijk wel goed, maar toen bleek dat hij met mij speelde. Met andere woorden: hij gaf mij steeds de ballen terug zodat ik hem elke keer terug kon slaan. De rally's duurden lang, maar dat was meer omdat hij mij niet wilde verslaan, maar lekker in het spel wilde houden", zegt van Basten.

Olympische Spelen

Voorlopig is Schweertman nog niet van plan om te stoppen. "Zolang ik het leuk vind, zolang m'n lichaam het toelaat, probeer ik het maximale eruit te halen en die jonge jongens voor te blijven."
Op zijn veertigste is hij dus opnieuw Nederlands Kampioen. In 2028 wordt squash een Olympische sport, maar meedoen aan die Spelen is voor hem te laat. "Dat ga ik niet meer halen, maar wellicht als coach", zegt hij met een knipoog.