Goedemorgen! Kritiek op illegale verhuur Veere groeit, vroege padden en leuren

Goedemorgen op deze maandag 12 februari. De eerste dag van de werkweek of de derde dag van het carnaval, het is maar hoe je het bekijkt. Wat je plannen ook zijn, we praten je hier even in het kort bij over het Zeeuwse nieuws van vandaag en wat er te doen is in de provincie. Tipje van de sluier? Het is iets met carnaval. ;)
Carnaval optocht Sas van Gent
De optocht in Betekoppenstad © Omroep Zeeland
In Veere ontstaat steeds meer kritiek op de aanpak van illegale verhuur van woningen in de gemeente Veere. Naar schatting worden in de gemeente honderden huizen zonder vergunning als vakantiehuis verhuurd. De gemeente probeert dit probleem aan te pakken, maar wordt beschuldigd van willekeur en tegenwerking. Daarnaast kreeg de gemeente ook een tik op de vingers van de rechter die de gemeente bestrafte met 15.000 euro aan dwangsommen, omdat de gemeente te laat reageerde op handhavingsverzoeken.

Vroege paddentrek

Door de zachte winters gaan padden steeds vroeger op paddentrek. In vergelijking met tien jaar geleden ontwaken de diertjes inmiddels een maand vroeger uit hun winterslaap. Na hun winterslaap trekken de padden naar poeltjes om zich daar voort te planten. Bij de paddentrek helpen jaarlijks vele vrijwilligers. Ze helpen de dieren de weg oversteken, om te voorkomen dat ze worden aangereden. Ook in Vrouwenpolder lijkt de paddentrek voorzichtig te beginnen. Het zijn er nog niet veel, maar Alma en Anne-Rose hebben wel al een aantal padden met de oversteek geholpen.
Eén van de padden in Vrouwenpolder
Eén van de vroege padden in Vrouwenpolder © Omroep Zeeland
Wat je ook wel een soort paddentrek zou kunnen noemen, is de jaarlijkse gang van carnavalsvierder naar de lokale feesten en optochten. De meeste optochten zijn in Zeeland inmiddels achter de rug. Vandaag staat er onder meer nog een optocht in Terhole op het programma. In Betekoppenstad (Sas van Gent) staat vandaag het 'leuren' centraal, daar proberen mensen ludieke producten voor een habbekrats te verkopen. Twee jaar geleden, in de staart van de coronapandemie, stond het evenement in het teken van ludieke coronaproducten zoals een carnavalstest in plaats van een coronatest.
Veere
Afbeelding ter illustratie © Adrie Gideonse

Het weer

Verspreid over de provincie valt er vandaag een enkele bui, maar de meeste tijd is het droog met een afwisseling van bewolking en opklaringen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8 tot 10 graden. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten tot westen, aan zee kan de wind vrij krachtig worden. Vanavond en komende nacht is het droog en vrij helder, minimumtemperatuur van 2 tot 5 graden.