Zeilwedstrijd Veronicarace na 9 jaar weer terug

Na bijna tien jaar afwezigheid komt de zeilrace Veronicarace op 1 en 2 juni weer terug. De zeilrace gaat nu onderdeel uitmaken van de Zeeuwse zeilkalender en is een samenwerking tussen het Deltaweekend in Zierikzee en het Breskens Sailing Weekend. In 2015 stopte de wedstrijd mede door het tekort aan deelnemers.
Veronicarace
Foto van de Veronicarace © Deltaweekend
Het is een nachtelijke zeilrace waarbij vroeger schepen voeren tot aan het zendschip van Veronica en weer terug voeren richting Zeeland. "Het was een wedstrijd op open zee, voortgekomen uit de Deltaweek", vertelt organisator Stan Wulffaert in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker. "Het was soms flink ploeteren. Deelnemers moesten dan tegen de wind in, en als ze terugkwamen tegen de wind in dat stuk weer terug. Dus ze waren weleens twintig uur bezig toen, want dat schip lag toen voor de kust van Scheveningen."

Zendschip Veronica

De eerste race werd in 1970 gevaren, toen Veronica nog uitzond op een schip in Scheveningen. Maar toen in 1974 de uitzendingen ophielden, bleef de wedstrijd wel bestaan. Ze gingen toen naar een boei, in de richting van Engeland, maar de naam veranderde niet. "Het bleef Veronicarace heten, want het is een iconische naam natuurlijk", zegt Wulffaert "Het zendschip had daar niet gelijk iets mee te maken. Mensen kennen de naam nu nog steeds. Dus we veranderen het ook nu niet."

Annuleringen

Het was de bedoeling dat in 2020 de jubileumrace zou worden gevaren, maar dat ging door corona niet door. Ook in 2021 en 2022 lukte het niet om de wedstrijd nieuw leven in te blazen. Wulffaert: "In 2022 leek het erop dat 'ie door zou gaan, maar toen was het erg slecht weer."
De tocht vindt plaats tussen Colijnsplaat en Breskens en begint op 1 juni om 15.00 uur 's middags. "Er zit ook nog een nachtelijk onderdeel in, om het uitdagend te maken." Op 2 juni is de finish, die vindt plaats buiten de Roompot bij Neeltje Jans. De tocht is 100 zeemijl lang, dat is ongeveer 180 kilometer.