Leuren voor je centen, carnavalsvierders sparen in Sas van Gent op deze manier voor een pintje

Een carnaval zonder te leuren bestaat in Sas van Gent niet. Al jarenlang verkopen carnavalsvierders op de maandag na carnavalsweekend hun spulletjes om een extra zakcentje bij te verdienen. De omzet wordt vervolgens weer terug gestoken in het Sasse carnaval, oftewel de kroeg. Het gaat de leurders daarom niet om de winst, maar vooral om de gezelligheid.
Van de kater is bij de meeste verkopers weinig te merken, ze staan alweer bijtijds in het zonnetje om te handelen. "Voor de bloemetjes en de bijtjes moet je tegenwoordig goed opletten en daarom verkopen we zakjes zaad, want dat is bij-vriendelijk", zegt Monica Heijnsdijk. Een prijskaartje heeft ze niet op haar zakjes geplakt. "Het ligt eraan hoeveel de gek ervoor wil geven", zegt ze.

Onvoorbereid

In haar kruiwagen zitten ook stekjes aloë vera: "Helemaal hip om te smeren en om te eten." Het lijkt alsof Heijnsdijk goed voorbereid op pad is gegaan, maar ze heeft vanochtend in tien minuten alles bij elkaar geraapt. "Ik dook mijn schuur in en dacht dit heb ik nog over en dus ging ik ermee de straat op."
ballentent
Deze mannen verkopen ballenbakballen met nootjes erin: 'om een vrolijke noot te geven aan onze muziek' © Omroep Zeeland
Een stukje verderop loopt Lily van den Berg met haar rollator die ze gebruikt om haar verkoopwaar in te vervoeren. "Het zijn originele Betekoppen gemaakt van LEGO door mijn kleinzoon. Je kunt de symbolen als broche op je kleding spelden", zegt ze. De meeste spulletjes worden verkocht voor vijftig cent, maar deze speldjes zijn 1,50 per stuk. "We doen betere zaken dan op een rommelmarkt. Hier zijn de mensen nog een beetje zat", lacht Van den Berg. "Daarnaast ruilen we ook met andere leurders en van de opbrengst kopen we een pintje."
lego Sas van Gent leuren
Samen met de familie verkoopt Lily van den Berg broches in de vorm van Betekoppen die van LEGO gemaakt zijn door haar kleinzoon © Omroep Zeeland
De leurders trekken met hun spulletjes en ludieke acts veel bekijks. "We komen niet per se om iets te kopen, maar als iemand iets wil verkopen wat niet te duur is, dan willen we er wel aan meedoen", zegt voorbijganger Benny Hemelsoet. De traditie is volgens hem ontstaan om van de wintervoorraad af te komen zodat er ruimte komt voor de zomervoorraad. Ook Femke Dumez brengt die traditie graag over aan haar zoon. "Ik wil hem laten zien hoe creatief mensen zijn. Vroeger heb ik met mijn ouders ook vaak geleurd, het gaat vooral om het samen zijn."
Leuren carnaval Sas van Gent
'De potkast' was een gratis act om te bekijken op Leurmaandag © Omroep Zeeland
Na het leuren was het weer tijd voor feest, morgen is de laatste carnavalsdag in Sas van Gent. Ook wordt carnaval morgen nog gevierd in Kloosterzande met een optocht en zondag kunnen de wagens als laatste bewonderd worden in Ossenisse.