Reizigers sporen Middelburg aan voor beter station: 'Het ziet er niet uit'

Kapelle-Biezelinge is opnieuw het best gewaardeerde NS-station van Zeeland. Net als vorig jaar krijgt het een 7,4 van de reizigers. Daarentegen is NS-station in Middelburg verkozen tot slechtste van Zeeland. Dat krijgt slechts een 6,2 krijgt volgens onderzoek van Ipsos I&O.
Treinstation Middelburg
Treinstation Middelburg © Omroep Zeeland
Reizigers zijn niet verbaasd dat station Middelburg verder is weggezakt in de waarderingslijst. Het gebouw uit 1872 is sterk vervallen en daarom is het volgens de gebruikers terecht dat het station met een 6,2 als waarderingscijfer ook landelijk onderaan de lijst bungelt. Over station Kapelle-Biezelinge zijn ze duidelijk beter te spreken.

'Het ziet er niet uit'

Een man van middelbare leeftijd kijkt met een meewarige blik naar het stationsgebouw in Middelburg. De schimmel staat op de muren en tientallen stutpalen moeten de boel ondersteunen. "Het gebouw ziet er niet uit", constateert hij. Op de achtergrond gooit een bouwvakker oude materialen in een containerbak. Deuren zijn dichtgetimmerd en op een kapot raam hangt een briefje met de tekst 'wegens omstandigheden is de stationshal tijdelijk gesloten'.
Dat 'tijdelijk' is een understatement, zegt de man. "Er zit weinig schot in die verbouwing. Oorspronkelijk zat er een restaurant in maar die eigenaar moest eruit. Toen dachten we: nu wordt het opgeknapt. Maar verre van dat. Het gebouw verpaupert steeds meer.'
Dit vinden Zeeuwen van de stations
Als het gebouw zou worden opgeknapt, zou de waardering zeker stijgen. Want een 6,2 is weliswaar net voldoende, maar niet genoeg, vindt een jonge reiziger. Het aantal sporen en verbindingen kan beter, zegt hij, net als het aantal voorzieningen. "Er is wel een fietsenstalling, een lift en een toilet, maar het gebouw is een oud en leeg. Dat moet beter."

'Middelburg verdient beter'

Gelukkig kun je tegenwoordig wel een broodje en drankje in de kiosk halen, zegt een meisje. Maar meer bankjes en betere beschutting zou wel fijn, want het kan flink waaien in het station. "En je kont wordt nat als je gaat zitten, want de regen waait over de beschutting heen."
Ze vindt het niet per se een lelijk station. Maar er moet wel iets veranderen. "Want Middelburg verdient een betere plek. Het zou van mij best in de Top 3 mogen staan." Nu staat het station op plek 382 van de 393 en op laatste plaats van de negen Zeeuwse stations.
Treinstation Kapelle
Treinstation Kapelle © Omroep Zeeland
Verbazing ook in Kapelle, want daar zijn de voorzieningen beperkt en krijgt het station toch de hoogste waardering van de Zeeuwse reiziger: een 7,4 net als vorig jaar. "Ik vind dit station niet zo bijzonder", zegt een oudere vrouw die net met de trein uit Vlissingen aankomt. Ze mist het cafeetje dat voorheen wel in het stationsgebouw uit 1868 zat. Nu worden er taallessen gegeven.

Voldoende parkeerplaatsen

Ze vindt het een 'gewoon' station, net als alle andere. Maar jongere reizigers begrijpen de uitslag wel. "Het is heel fijn dat je zo makkelijk bij beide sporen terecht kan. Het is hier ook lekker rustig en er zijn voldoende parkeerplaatsen." Een andere reiziger rept over de recente opknapbeurt van het stationsgebied. De perrons zijn opnieuw bestraat en de wachthokjes en bankjes zijn vernieuwd.
Treinstation Kapelle
Treinstation Kapelle © Omroep Zeeland
Ook het stationsgebouw staat weer mooi in de witte verf en er zijn voldoende incheckpoorten en afdakjes om onder te schuilen, reageert een jongen. "Voor een klein dorp als Kapelle is het toch maar mooi geregeld." Is er dan nog een verbeterpunt te bedenken? "Jazeker, een verwarmde wachtruimte zou wel fijn zijn, zeker in de winter."