Fruitbedrijf wil huisvesting arbeidsmigranten Nisse verhuizen en verbeteren

Fruitbedrijf Van Damme in Nisse wil de huisvesting van hun personeel verbeteren en verhuizen. Dat schrijft het bedrijf in een brief aan omwonenden. Vanavond werden zij bijgepraat tijdens een besloten informatiebijeenkomst bij het bedrijf, daar kwamen zo'n vijftien mensen op af.
Fruitbedrijf Van Damme
De hoofdvestiging van fruitbedrijf Van Damme in Nisse © Google Streetview
Bij het bedrijf werken voornamelijk arbeidsmigranten die op dit moment in stacaravans verblijven aan de Zuidweg bij 's-Heer Abtskerke. De caravans wil het bedrijf inruilen voor appartementen die nog gebouwd moeten worden. Dat wil het fruitbedrijf doen op een ander stuk grond net buiten Nisse, waar nu nog een fruitboomgaard zit.

Kinderschoenen

In totaal wil het familiebedrijf daar 26 appartementen bouwen, voor 60 arbeidsmigranten. Daarnaast moet er nog een loods voor de tractoren van het bedrijf komen. Ook is er een bedrijfswoning gepland op het terrein. In een reactie laat het bedrijf weten dat de plannen nog in de kinderschoenen staan en dat er nog niks is beklonken. Verder wilde het bedrijf geen toelichting geven op de plannen.
De familie Boonman, die aan de overkant van het perceel woont, is verbaasd over de plannen en voelt zich ook overvallen. Josine Boonman heeft er niks op tegen dat er arbeidsmigranten komen te wonen, maar vreest wel voor de verkeersveiligheid en de gevolgen voor de natuur. De boomgaard ligt in een Nationaal Landschap, volgens Alie Kooiman die de familie Boonman bijstaat. Die landschapsstatus is volgens haar een reden om de plannen eerst goed door te lichten op de gevolgen voor de natuur.
Nationale Landschappen zijn gebieden die zich kenmerken door een unieke combinatie van natuur, agrarisch gebied en cultuurhistorie. Echter hebben dit soort landschappen geen extra beschermde status zoals Nationale Parken die wel hebben.
De familie heeft geen bezwaar tegen de verhuizing en betere huisvesting van de arbeidsmigranten. Ze vrezen wel voor de nadelige neveneffecten. Zoals de extra verkeersbewegingen op en rond het terrein in combinatie met een drukke 80-kilometerweg, die ook fungeert als vaste omleidingsroute voor het geval de A58 is afgesloten. Het fietspad ligt aan de overkant van de weg, wat betekent dat de werknemers die weg dagelijks over moeten steken, met gevaarlijke situaties als gevolg.
Daarnaast vreest de familie voor de mogelijke aanzuigende werking die de bebouwing mogelijk heeft op andere bedrijven en dat er binnen een aantal jaar een bedrijventerrein voor hun neus verrijst. Aanwijzingen voor die ontwikkeling is er niet. "Maar kijk in Nisse zelf. Het bedrijf is daar ooit begonnen met een paar kleine loodsen en kijk wat voor complex daar nu staat."