Waterstofplannen van Zeeland krijgen voorrang: 'Er gaat hier veel gebeuren'

Het kabinet ziet Zeeland als voorbeeld voor de ontwikkelingen met duurzame waterstof, schrijft demissionair-klimaatminister Rob Jetten in een plan dat hij aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Provinciebestuurder Jo-Annes de Bat (CDA) is blij met de erkenning van het Rijk: "Het is een bevestiging dat wij voor onze verduurzaming van de industrie met de juiste plannen bezig zijn."
Gasleidingen die ook geschikt zijn voor waterstof
Gasleidingen die ook geschikt zijn voor waterstof © ANP
In de Kamerbrief die demissionair-minister Jetten eind vorige week stuurde, staat onder meer dat het havengebied van North Sea Port zich ideaal leent om vijf waterstofterminals van duurzame waterstof neer te zetten, die vooral gebruikt kunnen worden voor de import van waterstof, vertelt De Bat in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker.

Import

"Voor een deel gaan we in Nederland zelf waterstof produceren, voor een ander deel gaan we het importeren. En dan ligt North Sea Port met haar havens op een dusdanig gunstige plek dat zij een hele belangrijke spot kan worden van waaruit deze ontwikkeling allereerst gaat beginnen. Dan kan de rest van Nederland en Europa daar straks van leren", legt de gedeputeerde uit.
Een plek in de brief is erg gunstig, volgens De Bat. "Dit is een lijst van projecten die voorrang krijgen op andere projecten. Er moet natuurlijk in Nederland en Europa gigantisch is veel gebeuren. Wij staan er ook al op met een 380KV-verbinding van Borssele naar Terneuzen en andersom, dus die staat ook al op datzelfde lijstje."

Verduurzamen

Om de klimaatdoelen te behalen, moet de industrie zich buigen over de vraag hoe ze kunnen verduurzamen. "Het is aan de bedrijven om de juiste projecten te zoeken om te kunnen verduurzamen, maar als overheid wil je dat ondersteunen. En dit is wel een bevestiging dat we in ieder geval op de goede weg zijn", zegt De Bat.

De Zeeuw

Op lange termijn krijgen de inwoners van Zeeland ook te maken met de gevolgen van de verduurzaming van de industrie. In de brief schrijft de demissionair-minister dat één op de drie straten in Nederland opengebroken moet worden om leidingen aan te leggen, zodat er geen bovengrondse kabels aangelegd hoeven worden.
"Het is sowieso belangrijk om ons te beseffen, dat er veel in onze omgeving gaat gebeuren. Want we willen de banen behouden en de producten blijven gebruiken. Dus er gaat ook voor ons nog heel veel veranderen."