Tore (13) kan eindelijk zien hoe goed zijn overleden vader kon voetballen

Hij was een van de meest flamboyante voetballers die in de afgelopen decennia voor Hoek hebben gespeeld: de Belg Dave Gijsel. Een geniale linkspoot die het hart van menig Hoek-supporter sneller deed kloppen. Anderhalf jaar geleden overleed de toen 50-jarige Gijsel plotseling. Hij liet een vrouw en een zoon achter. Die zoon zag zijn vader nooit voetballen en daarom werd Omroep Zeeland ingeschakeld.
Tore (13) kan eindelijk zien hoe goed zijn overleden vader Dave Gijsel kon voetballen
Dit verhaal begint met een telefoontje van Ann Impens, de weduwe van Dave Gijsel, naar Barry van der Hooft uit Terneuzen. De sportjournalist is oud-teamgenoot van Gijsel bij Hoek. Ann is op zoek naar beelden, omdat zoon Tore zijn vader nooit zag spelen. Van der Hooft benadert Omroep Zeeland en in ons archief vinden we twee wedstrijden waarin Gijsel een hoofdrol speelt. We spreken af in het clubhuis van Hoek om ze te bekijken.
voetbal
Dave Gijsel in het shirt van Hoek © Omroep Zeeland
Sportpark Denoek is bekend terrein voor Ann. In de tweede periode van Gijsel bij Hoek (hij speelde tussen 1994 en 2001 twee periodes voor Hoek) ging ze bij de thuiswedstrijden altijd mee om te kijken. "Ik heb daar hele mooie herinneringen aan. Dave werd op handen gedragen, maar wij als spelersvrouwen ook. Het was een prachtige tijd. Maar ik moest Dave ook altijd delen, want hij was een man van het volk. Hij had aandacht voor iedereen. Zo was hij."

Pure klasse

Die eigenschap maakte hem immens populair bij de supporters van Hoek, weet Barry van der Hooft. "Maar zeker ook wat hij binnen de lijnen liet zien. Als Dave fit en in vorm was, was hij goud waard. Pure klasse. Als ik voor hem op de bank zat, dan snapte ik dat heel goed. Ik was niet zo goed als Dave. De enige overeenkomst was dat we allebei links waren."
voetbal
Barry van der Hooft speelde met Dave Gijsel bij Hoek © Omroep Zeeland
Van der Hooft baalde dan ook toen Gijsel vertrok bij Hoek. "Hij kon niet tegen onrecht en dat leidde wel vaker tot conflicten. Hij was niet iemand die kon denken: laat die trainer maar lullen. In oktober 2001 moest hij een hele helft warmlopen van trainer Angelo Nijskens, maar dat wilde hij niet. Toen is de bom gebarsten."

Emotioneel om terug te zien

Voor die tijd had Gijsel de Zeeuws-Vlaamse voetballiefhebber vaak verwend met prachtige acties en goals. En nu kan zoon Tore daar eindelijk bewegende beelden van zien. Hij geniet er zichtbaar van. "Kijk daar is papa. Wow! Wat een goal." En even later: "Haha, een panna!" Zijn moeder Ann geniet zichtbaar mee, maar vindt de bewegende beelden van haar overleden man ook emotioneel. "Ik heb het destijds natuurlijk allemaal live meegemaakt, maar dit is wel emotioneel", zegt ze. "Ik ben superblij dat Tore de beelden van zijn vader als voetballer nu ook kan zien."
Op de achtergrond kijkt Van der Hooft vol weemoed mee. "Spelers als Gijsel kleuren het voetbal. Daar kwamen mensen voor naar het veld op zaterdagmiddag. Het is ontzettend jammer dat hij zo vroeg is overleden."
Dave Gijsel overleed anderhalf jaar geleden plotseling. Hij werd slechts 50 jaar oud.
Voetbal beelden Gijsel
Tore Gijsel en Ann Impens, de zoon en de weduwe van Dave Gijsel © Omroep Zeeland