Via Woensdrecht Airport op vakantie, het zou over een paar jaar zomaar kunnen

Vliegbasis Woensdrecht is nu nog een luchthaven voor militaire vliegtuigen en burgertoestellen die er moeten zijn voor reparatie. Maar nu wordt het vliegveld genoemd als vervanging van Eindhoven Airport. Dat vliegveld gaat in 2027 een half jaar dicht voor onderhoud en een luchtvaartdeskundige en reiskoepel ANVR pleiten voor Woensdrecht als alternatief. Het reizen naar een vliegveld zou dan zomaar ineens dicht bij huis kunnen zijn.
Vliegbasis Woensdrecht
Vliegtuigen op Vliegbasis Woensdrecht © ANP
Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft ziet Woensdrecht als een prima alternatief. Ook Frank Oostdam, topman van de reiskoepel ANVR, wil graag onderzoeken of vakantievluchten net over de Zeeuwse grens kunnen opstijgen en landen zeggen ze tegen Omroep Brabant. Volgens Melkert is het grote voordeel dat de verharde landingsbaan 2400 meter lang is. Voor gewone vakantie- en lijnvluchten is dat meer dan voldoende, want Rotterdam The Hague Airport heeft zelfs een kortere landingsbaan.
Alleen zijn er flink wat aanpassingen nodig zegt vliegtuigdeskundige Melkert. "Je zult geluidsnormen moeten aanpassen waartegen veel bezwaar zal worden gemaakt door omwonenden." Ook moet de infrastructuur op en rond het vliegveld worden aangepast. Zo zullen er grote tenten op het vliegveld nodig zijn die fungeren als terminal. Ook zal er shuttleverbinding met treinstations moeten komen en zijn er in de omgeving extra parkeerplaatsen nodig. "Daar is overigens ook veel geld mee te verdienen", zegt Oostdam.

Geluidsoverlast

Als het plan doorgaat, gaat Zeeland daar flink wat van merken. De oost-westbaan van het vliegveld heeft een aanvliegroute die bijvoorbeeld recht over Rilland en omgeving gaat. Bewoners kunnen dus geluidsoverlast verwachten wanneer de plannen succesvol zijn. Hotels en B&B's kunnen aan de andere kant flink profiteren doordat reizigers ook hotelovernachtingen in de omgeving zullen boeken.
Frank Oostdam van de ANVR ziet in ieder geval mogelijkheden met Vliegbasis Woensdrecht als alternatief voor Eindhoven Airport. "Er zal een oplossing moeten komen, het liefst binnen Nederland." Volgens hem is Woensdrecht ideaal en is er nog genoeg tijd om te plannen voor te bereiden.

Zo 130 vliegbewegingen in Eindhoven

Het aantal vliegbewegingen op Eindhoven Airport verschilt per seizoen. Tussen maart en oktober telt luchthaven dagelijks zo'n 65 tot 70 vertrekkende en 65 tot 70 aankomende vluchten. In het winterseizoen ligt dat op ongeveer 50 vertrekkende en 50 aankomende vluchten.