Kadavers op het strand trekken twaalf verschillende diersoorten aan en dat was precies de bedoeling

Dode zeehonden, bruinvissen en soms dolfijnen liggen te rotten op het strand van Oranjezon bij Oostkapelle, maar dat is niet voor niets. Het Zeeuws Landschap wil hiermee juist meer diversiteit creëren in het gebied omdat het voedsel is voor andere dieren. Sommige kadavers liggen er sinds augustus vorig jaar en tot nu toe zijn er al twaalf verschillende diersoorten op afgekomen.
kadavers strand Oranjezon
Jaap van der Hiele van stichting Reddingsteam Zoogdieren © Omroep Zeeland
De kadavers zijn door stichting Reddingsteam Zeedieren neergelegd als proef en worden sindsdien in de gaten gehouden. "Er zijn 15.000 foto's gemaakt. We hebben daar vossen, ratten, damherten, hazen, velduilen, verschillende soorten meeuwen en andere kleine vogels op gespot", zegt Jaap van der Hiele van Reddingsteam Zeedieren.
Het gebied waar de dode dieren liggen is afgezet met gaaswerk. "Dat hebben we gedaan omdat we ook zagen op de beelden dat mensen erheen liepen met honden, dat is niet de bedoeling. We willen voorkomen dat honden ervan gaan eten en ziek worden."

Sterke maag

Weggeteerd en aangevreten liggen de restjes van zeehonden en een bruinvis onder de duinen. "De meest recente ligt er sinds half januari. Door de stormen begin dit jaar zijn er een aantal onder het zand geraakt. Zo nu en dan als dat gebeurt leggen we er nieuwe kadavers bij", vertelt Van der Hiele. Mensen die langslopen moeten een sterke maag hebben want er zitten gaten in de kadavers en bij een zeehond liggen zelfs de darmen eruit. "De meeuwen hebben dat gedaan, de sporen staan er nog naast in het zand", zegt Van der Hiele.
Drieteenstrandloper bij kadaver
De drieteenstrandloper is een van de diersoorten die de kadavers ziet als een lekker hapje © Omroep Zeeland
Van der Hiele vindt het de normaalste zaak van de wereld: "Het is een goedkope manier van kadavers opruimen, je geeft ze terug aan de natuur." Vooralsnog is het een proef. Het Zeeuwse Landschap beslist uiteindelijk aan de hand van de resultaten of ze ermee doorgaan. Voor Van der Hiele is het experiment in ieder geval al geslaagd. "Het is bijzonder om te zien wat erop afkomt. Daarnaast is het mooi om te zien dat de dood ook nieuw leven aantrekt", aldus Van der Hiele.