Storm Louis op komst met windstoten tot 110 kilometer per uur: 'het gaat geheid problemen opleveren'

Zet je vuilnisbakken en tuinmeubels maar in de schuur en zorg dat alles in je tuin vast staat, want het gaat flink waaien vandaag. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor harde windstoten tussen 18.00 uur en 00.00 uur. Weerman Jules Geirnaerdt laat weten dat het in Zeeland code oranje zou kunnen worden vanmiddag.
Een archieffoto van storm aan de Oosterschelde
Een archieffoto van storm aan de Oosterschelde © Rina van Oeveren
Die code wordt afgegeven als er windstoten zijn van boven de 100 kilometer per uur. Volgens de weerman is die kans er vanmiddag. Aan de kust kunnen er zelfs windstoten tot 110 kilometer per uur gemeten worden. "Dat is toch wel vrij serieus allemaal en het gaat geheid problemen opleveren", zegt de weerman.
De harde windstoten ontstaan doordat er boven de Noordzee een laag drukgebied ontstaat tussen Engeland en Nederland, vertelt Geirnaerdt. "Het kan dat het bij ons kan gaan stormen aan zee met windkracht 9."

Mogelijk code oranje

De harde windstoten zitten tegen code oranje aan. "Het kan zijn dat het nog harder gaat waaien dan we nu denken, dan wordt het inderdaad code oranje. Van code oranje spreek je als je windstoten van 120 kilometer per uur aan de kust hebt. Daarnaast moeten er in het binnenland windstoten van 100 kilometer per uur voorkomen. Het schuurt er dus een beetje tegenaan."
Weerman Jules Geirnaerdt over storm Louis
Code geel of oranje: de wind gaat volgens de weerman geheid problemen opleveren. "Laat je hond dus niet loslopen", zegt hij. Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van de wind, waarschuwt het KNMI.
Lang gaat de storm in ieder geval niet duren, verwacht de weerman. "Het is allemaal vrij snel voorbij. Maar er komen zeker verraderlijke en harde windstoten. Het is een listige situatie, want de wind kan ineens snel toenemen en losgaan."

Betekenis KNMI-kleurcodes

  • Code geel (wees alert): er is kans op gevaarlijk weer.
  • Code oranje (wees voorbereid): er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast.
  • Code rood (onderneem actie): weeralarm waarbij extreem weer een grote impact heeft op de samenleving. De weersituatie kan zoveel schade, letsel en overlast veroorzaken dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn.
Storm Louis is de zesde Zeeuwse storm van dit seizoen. Sinds de start van 2024 hebben we vier stormen achter de rug.

Stormen in Nederland

Stormseizoen Aantal stormen Namen en kleurcodes
2019/2020 1 Ciara (oranje)
2020/2021 4 Odette (geel), Bella (geel), Christoph (geel) en Darcy (rood)
2021/2022 4 Corrie (oranje), Dudley (geel), Eunice (rood) en Franklin (oranje)
2022/2023 1 Polly (rood)
2023/2024 7 (tot nu toe) Ciarán (oranje), Elin (geel), Pia (geel), Gerrit (geel) Henk (oranje), Isha (oranje), Jocelyn (geel)
Zie je niet het hele tabelletje? Scrol dan van links naar rechts voor alle informatie. In het tabel zijn de stormen meegenomen die in Nederland zijn geregistreerd. In Zeeland waren dit seizoen alleen Ciarán, Pia, Henk, Isha en Jocelyn officiële stormen.