Adrie uit Colijnsplaat koopt voor 2 euro vuistbijl in kringloop en zet archeologische wereld op z'n kop

Adrie Albregtse uit Colijnsplaat pakt een doorzichtig bakje uit een lade. Hij haalt er een vuistbijl ter grootte van zijn handpalm uit. Op het eerste gezicht is het een verweerd stuk steen, maar schijn bedriegt. De vuistbijl is meer dan 50.000 jaar oud en Albregtse kocht hem voor twee euro in een kringloopwinkel. Wat er daarna gebeurde, kon hij niet voorzien.
Adrie uit Colijnsplaat koopt voor 2 euro vuistbijl in kringloop
Op zijn kamer vol scherven, munten, schelpen en andere vondsten vertelt de hobby archeoloog vol passie over de bijl. Hij is hobby-archeoloog en had in de kringloopwinkel in Steenwijk al snel door dat hij iets bijzonders in handen had. "Het is een werktuig dat werd gebruikt door de Neanderthalers." Er werden bijvoorbeeld dieren mee geslacht en huiden mee gevild.

Twee euro

"Ik liep naar de kassa en vroeg: 'Wat kost dat ding?' Hij zei: 'Doe maar twee euro.'" Zo gezegd, zo gedaan. Toch zat het Albregtse niet lekker dat hij de vuistbijl niet zelf opgegraven had. "Dus ik dacht, dit gaan we even anders doen."
Hij nam samen met zijn vrouw een filmpje op bij werkzaamheden aan een fietspad in Steenwijk. "Er lag een zandhoop. Dus ik heb hem een klein beetje begraven en hem daarna opgegraven. M'n vrouw heeft het gefilmd."
Adrie Albregtse met zijn vuistbijl
Adrie Albregtse met zijn vuistbijl © Omroep Zeeland
Hij zette de video op Facebook. "En toen ging het los in Nederland. Dit was eigenlijk de vondst van de eeuw als hij daadwerkelijk op die plek gevonden was. Archeologen reageerden dat het heel bijzonder was." Ook archeoloog en onderzoeker Marcel Niekus reageerde: "Dat is dé archeologieman van Nederland", legt Albregtse uit.

Met de billen bloot

Niekus liet weten dat hij een proefschrift over de vuistbijl wilde schrijven. Op dat moment werd het Albregtse wat te heet onder de voeten. "Dit kan ik niet maken, dacht ik toen. Ik kan niet de hele archeologie laten ontploffen met valsheid in geschrifte. Dus ik ben met de billen bloot gegaan en heb gezegd dat ik hem in de kringloop heb gevonden en niet naast dat fietspad."
Desondanks heeft Niekus de vuistbijl uitgebreid onderzocht. Uit dat onderzoek blijkt dat het een echt exemplaar is en dus ruim 50.000 jaar oud. "Maar hij zou ook nog ouder kunnen zijn, zelfs 200.000 jaar oud", stelt Albregtse.

Zoektocht naar brenger

Om erachter te komen wie de vuistbijl naar de kringloop heeft gebracht, heeft hij al contact opgenomen met de kringloopwinkel. Tevergeefs, want de winkel is inmiddels gesloten. "Dus ik hoop er toch op de een of andere manier achter te komen wie hem heeft gebracht. Voor mezelf en voor de wetenschap. Want dan kunnen we de oorsprong van dit ding vinden en weten op welke plek hij is gevonden."
Dat is voor Albregtse belangijker dan de financiële waarde. "Hij is schijnbaar heel veel waard, maar hoeveel weet ik niet. Wat de gek ervoor geeft, denk ik."