Lage opkomst HPV-vaccinatie in Zeeland, maar GGD is tevreden: 'Onze doelen zijn behaald'

De opkomst voor de HPV-vaccinatiecampagne is hier in Zeeland lager dan in de rest van het land. Het verschil is fors: landelijk kwam 24 procent van de doelgroep opdagen voor de prik, maar hier in Zeeland was dat opkomstpercentage 15 procent. Toch is de GGD Zeeland tevreden over de campagne.
Vaccinatie tegen het HPV-virus
Vaccinatie tegen het HPV-virus © Omroep Zeeland
"Wij zijn tevreden over hoe wij als GGD Zeeland deze vaccinatiecampagne hebben uitgevoerd", zegt Sanne Leenaarts van de GGD Zeeland. "We hebben van tevoren geen doelen voor de opkomst gesteld, maar wel voor onze uitvoering. En ons doel was vooral om de vaccinatie fijnmazig aan te bieden, dus op meerdere locaties in alle delen van de provincie, en dat opzicht hebben we onze doelen behaald."

Jammer dat opkomst zo laag is

Dat neemt niet weg dat ze het jammer vindt dat de opkomst zo laag is, dat er relatief weinig jongeren en jongvolwassenen de vaccinatie hebben genomen. "Je wil toch dat zo veel mogelijk mensen ervoor kiezen om zichzelf met dit vaccin te beschermen."
Het HPV-vaccin helpt om een besmetting met HPV te voorkomen. Dat virus vergroot de kans op bepaalde vormen van kanker (zie kader). Daarom is het volgens Leenaarts heel belangrijk dat zo veel mogelijk mensen ervoor kiezen om zich met dit vaccin te beschermen tegen het virus.

Eigen keuze

"Tegelijkertijd blijft het een keuze die iedereen voor zichzelf moet kunnen maken", aldus Leenaarts. Ze is dan ook absoluut geen voorstander van vaccinatiedwang.
De afkorting HPV staat voor humaan papillomavirus. Dat virus kan onder meer overgedragen worden via seksueel contact, maar ook via andere vormen van huidcontact. Het virus is zeer besmettelijk. Van alle volwassenen in Nederland heeft zo'n negentig procent het virus al gehad, blijkt uit onderzoek. In zo'n twintig procent van de gevallen kan dit virus later bepaalde vormen van kanker veroorzaken. Het HVP-vaccin verkleint de kans dat je het virus oploopt met zo'n 95 procent.
Voor een goede bescherming tegen het HPV-virus zijn twee prikken nodig. In Zeeland hebben 3.707 mensen hun eerste HPV-vaccinatie gehaald en 2.490 mensen ook de tweede vaccinatie. De 1.217 mensen die hun tweede vaccinatie nog niet gehad hebben, kunnen deze nog tot 1 juni gratis halen.

'Lage opkomst door thuiswonenden studenten'

Dat het opkomstpercentage in Zeeland lager is dan landelijk komt volgens Leenaarts deels door het grote aantal thuiswonende studenten in Zeeland, die buiten de provincie studeren. Ze acht de kans groot dat een deel van deze studenten zich niet in Zeeland heeft laten inenten, maar in de plaats waar ze studeren. Dan tellen ze dus wel mee voor het aantal mensen in de doelgroep, maar ze zitten niet in de registratie van de GGD Zeeland. En daardoor gaat het percentage omlaag.

Geloofsovertuiging

Een andere factor is de geloofsovertuiging. "Je ziet nu eenmaal dat er in Zeeland relatief veel mensen zijn, die om die reden ervoor kiezen om niet te vaccineren. Dat zie je bij andere vaccinaties en dat komt ook hierin weer terug."
Tegelijkertijd moet de oorzaak van de lagere opkomst in Zeeland nog nader bestudeerd worden. "Wanneer de vaccinatiecampagne in juni volledig is afgerond dan gaan we evalueren", aldus Leenaarts.
Sanne Leenaarts van de GGD Zeeland
Sanne Leenaarts van de GGD Zeeland © Omroep Zeeland
Deze vaccinatiecampagne was bedoeld als inhaalslag. Want jonge meisjes krijgen als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma al langer het HPV-vaccin, maar jongens kregen dat vaccin jarenlang niet, omdat gedacht werd dat HPV vooral kanker veroorzaakt bij vrouwen.

Ook jongens krijgen kanker van HPV

Inmiddels is duidelijk dat ook jongens kanker kunnen krijgen van het virus en dus ook baat hebben bij het vaccin. Daarom kregen alle jongeren en jongvolwassenen tot en met 26 jaar de kans om zich alsnog gratis tegen HPV in te laten enten.
Inmiddels is het niet meer mogelijk om dit te doen, wie nu nog een HPV-vaccin wil, moet dit zelf betalen. Het HPV-vaccin kost ruim 150 euro per prik.