Diederik Ebbinge nieuwe presentator WeitjeRock: 'Ik heb mezelf aangeboden'

Twee jaar geleden bezocht Diederik Ebbinge met zijn gezin WeitjeRock in IJzendijke. Hij was op slag verliefd op het kleinschalige festival in de polder. Nadat de organisatie twee weken geleden de eerste namen bekendmaakte voor de nieuwe editie, kon Ebbinge het niet laten en bood hij zichzelf aan als presentator.
Diederik Ebbinge presenteert dit jaar WeitjeRock in IJzendijke
De acteur en presentator, bekend van de serie Luizenmoeder en de Top 2000 à Go-Go, komt al sinds zijn achttiende in West-Zeeuws-Vlaanderen. Hij droomde al jaren van een huisje in de regio. Toen een vriend twee jaar geleden belde dat het kleinste huisje van Groede te koop stond, kon hij niet anders dan het kopen. "In vier dagen was het geregeld, haha."
Vanuit zijn nieuwe optrekje stuitte hij op het festival. "Mijn zoons waren toen 13 en 14 jaar en het is een heerlijk festival voor die leeftijd, omdat ze daar hun gang kunnen gaan. Het is niet te groot, zoals Lowlands of Pinkpop. Mijn vrouw en ik zijn toen mee gegaan en vonden het ook leuk", vertelt Ebbinge.
Als een kind ben ik weer fan van een band door WeitjeRock.
Diederik Ebbinge over de band Warhaus
Een jaar later stond hij weer op de wei en zag toen de Vlaamse formatie Warhaus op het podium. "Als een kind ben ik weer fan van een band door WeitjeRock", glundert Ebbinge. Vervolgens verklaarde hij onder meer bij NPO radio 2 de liefde aan de band en WeitjeRock. Op die manier kwam hij ook in de contact met de organisatie. "En toen heb ik mijzelf aangeboden als presentator, haha."
Niek Verbeke van de organisatie zag het mailtje binnenkomen. "Zo'n aanbieding sla je natuurlijk niet af!"

Van Pinkpop naar WeitjeRock

Ebbinge heeft al de nodige ervaring. Zo presenteerde hij begin jaren '00 met zijn cabaretgroep De Vliegende Panters festival Pinkpop. "En nu mijn tweede popfestival, De ladder gaat omhoog!"
Diederik Ebbinge
Diederik Ebbinge is zichtbaar fan van WeitjeRock © WeitjeRock
Ebbinge is vooral fan van de kleinschaligheid van het festival. "Het is knus en gezellig. Ik vind dat iets heel sympathieks hebben." Maar toch prijst hij het festival om de namen. "dEUS komt dit jaar, dat is wel een dingetje hoor!"
Dat merkt Verbeke ook, want de kaartverkoop gaat als een malle. "Hoeveel kaarten we nu verkopen hebben we nog nooit meegemaakt. We zitten nu al op het niveau waarop we vorig jaar eind mei zaten. Dus als we zo doorgaan is het straks uitverkocht nog voordat het festival is begonnen."

Het gaat om muziek

De kersverse presentator kijkt uit naar zijn nieuwe klus. "Ik vind presenteren heel leuk. Eind vorig jaar heb ik voor het eerst de Top 2000 à Go-Go gedaan, dat vond ik fantastisch. Het gaat alleen maar over muziek, niet over politiek, of gedoe. Dat verbindt ons. Eigenlijk is dat de reden dat ik ook in zo'n muziekfestival wil staan om de verbinding te voelen. Mijn bijdrage zal nederig en summier zijn. Maar om daar onderdeel van te zijn is fantastisch."