Tóch code oranje voor storm Louis: 'Je kunt rekening houden met dat er wat gaat rondvliegen'

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor storm Louis. De storm raast vanaf 19.00 uur over onze provincie en brengt aan zee windstoten tot 120 kilometer per uur met zich mee.
Storm op de boulevard in Vlissingen
Storm op de boulevard in Vlissingen © Leo de Wolf
Code oranje wordt afgegeven als er windstoten zijn van boven de 100 kilometer per uur. Eerder vandaag werd nog code geel afgegeven, maar ook toen werd er al rekening gehouden met code oranje.

'Gaat geheid problemen opleveren'

"Dat is toch wel vrij serieus allemaal en het gaat geheid problemen opleveren", zei weerman Jules Geirnaerdt toen tegen Omroep Zeeland. Volgens de weerman zijn het vooral de harde windvlagen waar we ons druk om moeten maken. "Die zijn verraderlijk, want die kunnen heel snel ineens op komen zetten", vertelt hij.
De harde windstoten ontstaan doordat er boven de Noordzee een laag drukgebied ontstaat tussen Engeland en Nederland, vertelt Geirnaerdt. "Het kan dat het bij ons gaat stormen aan zee met windkracht 9."

'Verraderlijke windvlagen'

Na 19.00 uur draait de wind van zuidwest naar het westen. Volgens de weerman is dat ook iets om rekening mee te houden. "Dan ontstaan er verraderlijke windvlagen. En niet alleen aan de kust, maar ook landinwaarts. Ikzelf heb niet zoveel takken meer aan de bomen in mijn tuin, die zijn gesnoeid, maar je kunt er zeker rekening mee houden dat er wat gaat rondvliegen."
De wind wordt naar verwachting rond 22.00 uur minder, vanaf dan geldt code geel.

Betekenis KNMI-kleurcodes

  • Code geel (wees alert): er is kans op gevaarlijk weer.
  • Code oranje (wees voorbereid): er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast.
  • Code rood (onderneem actie): weeralarm waarbij extreem weer een grote impact heeft op de samenleving. De weersituatie kan zoveel schade, letsel en overlast veroorzaken dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn.