De smaak van de middeleeuwen proeven ze in Veere, maar wel met bestek

Sommige gasten hadden verwacht dat iedereen met zijn handen moest eten. Wie aan eten uit de middeleeuwen denkt heeft misschien brood en pap in gedachten. Dat was allemaal niet zo, tijdens deze avond kwamen gerechten op tafel die gemaakt waren met alle specerijen die door de handel in Veerse middeleeuwen voorhanden waren. De gasten waren deze avond dus eigenlijk de elite, want alleen die konden zich deze specerijen veroorloven.
Middeleeuws eten
Chefkok Sasha Husken geeft uitleg over de soep © Omroep Zeeland
"Ik had het bourgondische wel verwacht, om met handen te eten," vertelt een gast lachend aan tafel. Voor hem is een zachtgroene soep met erwtjes en gember geserveerd en die smaakt heerlijk. "De kwaliteit in de middeleeuwen liegt er niet om, blijkbaar."
Dat is ook de bedoeling volgens chef-kok Sacha Husken. "De avond moet niet alleen een beleving zijn, maar ook goed van kwaliteit." De recepten op het menu zijn allemaal uit die tijd. Ze zijn ooit opgeschreven en dat werd alleen gedaan door de elite. Volgens Husken past het allemaal in een modern menu, "maar tegenwoordig zal je doperwtjes niet zo heel snel combineren met gember en toch smaakt het heerlijk."

'We waren heel nieuwsgierig'

De gasten die allemaal zijn gekomen naar Eeterij Suster Anna in Veere waren vooral nieuwsgierig. Een meneer zag het staan en twijfelde geen moment om een tafel te boeken. "En dan zeker op zo'n winterse avond met regen en harde wind, dan voel je je toch helemaal thuis in de middeleeuwse toestanden."
Op het menu van deze avond staat naast de soep onder andere geroosterde groenten met honing, mosselen met prei in amandelmelk en als toetje taart met pruimen en amandel en taart met appel en specerijen. Chef-kok Husken noemt zelf de quiche als middeleeuws toppunt van deze avond. "Daar zit kaas in, maar bijvoorbeeld ook rozijnen en dat is iets wat nu niet meer zouden maken."
Middeleeuws eten
Eeterij Suster Anna was helemaal vol © Omroep Zeeland
De historische maaltijd maakt onderdeel uit van het project 'Verlangen naar Veere' en is een initiatief van Museum Veere en Smaek van Zeeland. Hierin staan volgens museumdirecteur Wim Meijer alle zintuigen centraal. Niet alleen zien, maar ook ruiken en proeven. Het voegt volgens hem een historische dimensie toe en het laat ook zien dat dit initiatief breekt met het beeld dat er in de winter niets in Veere te doen is.
Naast deze historische maaltijden komen er in de komende maanden ook nog uitstapjes. Zo zal Middelburg worden bezocht als chocolade- en wijnstad.
Verslaggever Mark Rijk ging langs 'in de middeleeuwen'