Woensdrecht totaal verrast door plan vakantievluchten: 'Een hersenspinsel'

Kritische geluiden van de fracties van VVD, CDA en AKT donderdagavond in de Woensdrechtse gemeenteraad, over het 'proefballonnetje' dat luchtvaartdeskundigen en de ANVR deze week hebben opgelaten over mogelijke lijndienst- en vakantievluchten vanaf vliegbasis Woensdrecht. Het plan lijkt op lucht gebaseerd, constateren de raadsleden - en zij krijgen bijval van de burgemeester Steven Adriaansen.
Vliegbasis Woensdrecht
Vliegtuigen op Vliegbasis Woensdrecht © ANP
Burgemeester Adriaansen was totaal verrast toen hij dinsdag het bericht las, waarin hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam een pleidooi hielden voor burgervluchten in zijn gemeente. "Een hersenspinsel", aldus Adriaansen. Hij vindt het jammer dat het "balletje via de media is gaan rollen om vervolgens te kijken hoe het landt". Volgens hem is er in het verleden al vaker onderzoek gedaan naar burgervluchten. "Maar het kán praktisch niet." De infrastructuur is er niet op ingericht en het staat haaks op het beleid van het ministerie van Defensie.
Defensie zou volgens hem zelfs geheel andere toekomstplannen hebben voor de vliegbasis. "In die toekomst zit geen enkele civiele luchtvaart. Sterker nog, de militaire activiteiten groeien, daarvoor moet alle beschikbare stikstofruimte bij de vliegbasis worden ingezet." Ook aan Zeeuwse zijde wordt terughoudend gereageerd; wethouder Nico van der Hoest, van buurgemeente Reimerswaal, vindt "toeristenvluchten vanaf een militair luchtveld niet wenselijk".

Maastricht en Lelystad

Wat betreft een tijdelijke opvang van vakantievluchten, gedurende de renovatie van vliegveld Eindhoven in 2027, ziet de Adriaansen meer kansen in een uitwijk naar de luchthavens van Maastricht en Lelystad. "Dat laatste is compleet ongebruikt én het beschikt over terminals." En dichter bij huis zijn Rotterdam en Antwerpen "waar nu al veel vakantievluchten vandaan gaan". Volgens de burgemeester zijn dat goede alternatieven. In de beantwoording kan de Woensdrechtse raad zich volledig vinden.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.