Nieuw kunstwerk in Middelburg, wethouder: 'Het werd tijd'

Met een vrolijke zwaai onthult wethouder van cultuur Eduard Smit (LPM) het nieuwste kunstwerk in de openbare ruimte in Middelburg: het beeld 'de Archivaris' van beeldend kunstenaar Giel Louws. De sfeer is feestelijk. De internationaal bekende Middelburgse kunstenaar wordt van alle kanten gefeliciteerd. De wethouder is trots: "Het is eigenlijk niet aan mij om een oordeel te vellen, maar ik vind het prachtig."
Onthulling van beeld De Archivaris van kunstenaar Giel Louws door wethouder Eduard Smit (LPM)
Wethouder Eduard Smit (LPM) onthult het nieuwe beeld © Omroep Zeeland
Dit is het eerste kunstwerk in de openbare ruimte in lange tijd, zegt de wethouder in zijn toespraak. Te lang naar zijn mening. "De openbare kunst lag in de versukkeling. We hebben achterstallig onderhoud te doen." Nu staat deze gele kast op schragen te stralen aan de rand van het grasveld op het hoogste punt van het Brouwerijpoortpark.
De openbare kunst lag in de versukkeling, we hebben achterstallig onderhoud te doen.
Eduard Smit (LPM), wethouder cultuur Middelburg
Dit 'achterstallig onderhoud' werd mede mogelijk dankzij de Middelburgse coronasubsidie. Om creatieve makers te ondersteunen in de schrale jaren van de pandemie kwam de stad met de Makersregeling. Dit kunstwerk is daar het laatste uitvloeisel van.
beeldend kunstenaar Giel Louws
Beeldend kunstenaar Giel Louws © Omroep Zeeland
Giel Louws maakte het werk voor de plek waar het nu staat: het parkje naast het Zeeuws Archief. Een kleine open kast naast het grote volle provinciale archief. "Als een tegenhanger van het archief", zegt Giel Louws. "Als een archief van het hier en nu."
De kast lijkt geel geverfd hout en ook de schragen zien eruit als houten schragen, maar de constructie is van staal en bestand tegen alle weersomstandigheden.
kunstwerk Giel Louws Middelburg
Beeld 'De Archivaris' van beeldend kunstenaar Giel Louws © Omroep Zeeland
Met de coronasubidie voor de Middelburgse kunst zijn eerder ook de documentaire 'Een meteoriet op Walcheren' van documentairemaker Fifi Visser en de muziekcomposities 'Poetry of a City' van componist Douwe Eisenga ondersteund. Wethouder Smit zou een nieuwe soortgelijke regeling willen opzetten om Middelburgse kunstenaars ook de komende jaren een steuntje in de rug te geven.