Bejaarde Duitser die wordt verdacht van poging tot doodslag mag voorlopig naar huis

Een 71-jarige Duitser die sinds 11 november in de gevangenis zat, mag voorlopig weer naar huis. Dat heeft de rechtbank van Middelburg besloten. De man wordt verdacht van poging tot doodslag op een 42-jarige landgenoot op een camping in Renesse.
Campers
Foto ter illustratie: het incident gebeurde op de camping © Canva
In die nacht in november lag de 71-jarige man met zijn vrouw in de camper te slapen toen hij werd opgeschrikt door hard gebonk. De man dacht te maken te hebben met een inbreker en pakte een mes voor hij de deur van de camper opende.

In lever gestoken

Volgens eigen zeggen kreeg hij een klap en besloot toen met het mes in de richting van de man te steken. De verwondingen die het slachtoffer opliep waren ernstig. Hij werd in zijn lever gestoken en moest een operatie ondergaan. Volgens de advocaat van de verdachte handelde zijn cliënt uit noodweer.

Confrontatie gezocht

Volgens het OM lag het allemaal iets anders. De verdachte zou zelf de confrontatie hebben gezocht. Het slachtoffer stond niet meer op zijn perceel toen hij met het mes stak. "Hij had ook kunnen weglopen."
Aangezien er nog drie getuigen moeten worden gehoord, is het dossier nog niet compleet en kan de zaak nog niet inhoudelijk behandeld worden. Tijdens deze tussentijdse behandeling ging het om de vraag of de Duitser nog terecht vastzit.
Zelf vond de fragiel ogende Duitser van niet. "Ik ben getraumatiseerd. Ik doe geen oog dicht. In de gevangenis en ben acht kilo afgevallen."

Vlekkeloos verleden

Ook zijn advocaat pleitte ervoor hem voorlopig vrij te laten. "Deze man heeft 45 jaar bij de Duitse politie gewerkt. Hij was hoofdinspecteur en heeft een vlekkeloos verleden. Hij is in een situatie terechtgekomen, waarin hij 'moest' handelen."
De rechtbank besloot de voorlopige hechtenis inderdaad op te heffen omdat van 'een geschokte rechtsorde' geen sprake meer is. Het is wel de bedoeling dat de man zich komt verantwoorden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak op 22 mei.