Twee jaar oorlog in Oekraïne, Suzanne zet zich al vanaf het begin in: 'Steun brokkelt af'

Suzanne krijgt op deze zaterdagochtend een filmpje binnen van een transport wat zichtbaar goed is aangekomen. "Ze zijn aan het lossen in Kyiv. Dat is echt iedere keer weer goed om te zien." Precies twee jaar geleden begon de oorlog in Oekraïne en iets later startte Suzanne van Dixhoorn uit Breskens met de eerste inzameling en transport van producten voor de mensen daar. Een droevig jubileum en het ziet er naar uit dat ook de komende tijd de oorlog nog niet klaar is.
Suzanne
Suzanne rechts bij een transport © Omroep Zeeland
Er is in twee jaar tijd veel veranderd. Niet alleen in Oekraïne, maar ook bij Suzanne. De huiskamer werd een klein kantoor van een transportbedrijf, want logistieke problemen worden in Breskens opgelost, zegt Suzanne. "Je moet heel veel regelen zoals paklijsten en die moeten niet alleen in het Engels, maar ook in het Oekraïens." En dan houdt ze bijvoorbeeld ook nog de files voor de grens in de gaten.
Suzanne begon samen met haar man bijna twee jaar geleden, omdat ze een hulpeloos gevoel had. Toen ze zagen dat er spullen blijvend nodig waren, gingen ze door en daarom steekt ze nu toch zeker een uur of acht per week in dit vrijwilligerswerk, naast haar fulltime baan. "De dankbaarheid van de mensen daar is enorm groot en dat doet ons erg goed", vertelt ze.

Steun brokkelt af

Haar man is al meerdere keren in Oekraïne geweest, maar Suzanne zelf nog niet. Het komt telkens niet uit, maar ze zou graag eens persoonlijk spullen willen brengen. "Samen met m'n man hoop ik in april mee te gaan met een transport." De bedoeling is dat er dan terreinwagens vol goederen kunnen worden gebracht.
Suzanne ziet dat de aandacht voor de oorlog vermindert en ook op politiek vlak lijkt er steun af te brokkelen. "Oekraïne zit klem, de hulp stagneert." Ook qua transport zijn er de laatste tijd flink wat veranderingen. Het transport gaat niet meer naar Kharkiv, omdat het er te gevaarlijk is. "Dat zegt wel iets over de gevaarlijke situatie op dit moment."
Toch geeft Suzanne niet op. Ze blijft zich inzetten voor de transporten. "Het is eigenlijk alleen maar intensiever geworden, maar als je positieve reacties van de Oekraïners krijgt, dan maakt dat heel veel goed."
Suzanne over twee jaar steun aan Oekraïne