Leerlingen gaan de strijd aan met afhaalmaaltijden en koken in de klas

Deze week komt op vier basisscholen in Zeeland een echte kok op bezoek. Het is de week van 'Koken in de klas': deze week is bedoeld om kinderen gezonder te laten eten. "Uiteindelijk willen we dat kinderen daar zelf keuzes in kunnen maken", zegt Bob Blokhuis van de Wageningen Universiteit. Hij werkt onder meer mee aan dit project.
Kok in de klas
Archieffoto: De leerlingen uit groep 8 van de Laureyn krijgen een kookles © Omroep Zeeland
De week van de Kok in de klas is bedacht om kinderen te leren over gezond eten. "Er is tegenwoordig veel tijdsdruk thuis, daarom wordt er meer en meer afgehaald", zegt Blokhuis in radioprogramma Zeeland wordt Wakker. Ook is het doel van dit project om kookvaardigheden bij te brengen aan de kinderen, zodat ze zelf kunnen inzien welke mogelijkheden er zijn. "We proberen niet te veel te zeggen wat wel en niet mag." Op die manier worden kinderen zelf aan het denken gezet.

AVG'tje is niet gebruikelijk

Tijdens de kookles van anderhalf uur wordt samen met de kok een maaltijd gemaakt waarin de schijf van vijf wordt gebruikt. "Hopelijk kunnen de kinderen hun ouders inspireren met wat wij aan hen leren", zegt Blokhuis. Elke dag een traditionele maaltijd met aardappel, vlees en groenten is namelijk niet meer zo gebruikelijk als voorheen, volgens Blokhuis.
Of de kooklessen ook daadwerkelijk invloed hebben op de thuissituatie is lastig te meten, volgens Blokhuis. "We maken elk jaar een evaluatie waarin we leerlingen en docenten spreken", legt Blokhuis uit. Uit die evaluatie klinken positieve reacties, maar wat dat betekent voor de kinderen thuis is niet precies bekend.
De Eben Haezerschool in Oostkapelle, De Lonneboot in Nieuw en Sint Joostland, De Branding in Vlissingen en VSO Atalant in Middelburg doen mee met dit landelijke project.