Gewonde Oekraïense militair krijgt een huis, gebouwd door vrijwilligers uit Grijpskerke

Het tiny house voor Oekraïne, dat in Grijpskerke door vrijwilligers gebouwd wordt, is bijna klaar. Half april gaat het op transport naar de woonplaats van een gewonde militair, die er met zijn gezin in gaat wonen. Om de transportkosten te dekken is een actie opgezet.
Het huis gaat in april op transport naar Oekraïne.
Het huis gaat in april op transport naar Oekraïne. © Omroep Zeeland
Het huis is tien bij drie meter groot, en wordt compleet met badkamer en keukentje uitgevoerd. "Die mensen wonen nu in een schuurtje", zegt Leendert Janse, een van de bouwers. "Dus we hopen hiermee echt een verschil te maken. Het huis is goed geïsoleerd, krijgt ook verwarming en een boiler voor warm water."

Geld ophalen

Om het te kunnen transporteren moet het huisje weer uit elkaar gehaald worden. Een aantal vrijwilligers gaan half april mee naar Oekraïne om het weer in elkaar te zetten en alles aan te sluiten. De actie om de transportkosten te dekken moet ongeveer vijfduizend euro opbrengen. "Gelukkig gaat het heel erg hard, daar zijn we heel dankbaar voor", glundert Leendert Janse. "Er is al meer dan 3.500 euro binnen."
Er wordt nog hard gewerkt om de klus op tijd klaar te krijgen.
Er wordt nog hard gewerkt om de klus op tijd klaar te krijgen © Omroep Zeeland
De bouw van de woning komt voort uit een bezoek in april aan Oekraïne. De vrijwilligers bezochten het land om te helpen met de wederopbouw van vernielde plaatsen. Bij terugkomst wilden ze meer doen: zo zijn ze begonnen met het verzamelen van materialen en meteen begonnen met het bouwen van het tiny house. Dat is nu bijna klaar.

Verschil maken

"Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat", zegt Leendert. "Maar die militair is zijn been kwijtgeraakt en zijn woning is verwoest door de oorlog. Voor hem en zijn gezin kunnen we in ieder geval een verschil maken. En daar zijn we heel blij mee."