Eindelijk weer teken van leven van onze Zeeuwse zeearend

Het eerste Zeeuwse zeearendjong is na vier en een half jaar tijd weer gespot. De vogel was al die tijd nergens te bekennen, maar is een week geleden gezien in de Bataviahaven bij Lelystad, meldt het Zeeuwse Landschap.
Zeeuwse zeearend WN01 gespot
Zeeuwse zeearend WN01 gespot © Maarten Hotting
De Zeeuwse zeearend werd begin mei 2018 geboren in een kunstnest in de Slikken van de Heen bij Sint Philipsland. Zijn vader (AV01) werd in 2016 gevonden in ditzelfde natuurgebied. Deze arend kwam oorspronkelijk uit de Biesbosch en bleek opzettelijk vergiftigd door illegaal landbouwgif verstopt in een kadaver. Na zijn herstel werd hij weer uitgezet in Slikken van de Heen.
Kuiken WN01
WN01 een aantal weken na de geboorte © Het Zeeuwse Landschap
Een jaar later werd AV01 meerdere keren gespot met een volwassen vrouwtje. Verschillende vogelliefhebbers zagen zelfs een paring tussen de twee. Mei 2018 was het dan zo ver: ons eerste Zeeuwse zeearendjong werd geboren. Na het uitvliegen is de vogel voor het laatst gezien in de zomer van 2019.

Een teken van leven

Nu vier en een half jaar later, spotte Maarten Hotting op 15 februari een laag overvliegende volwassen zeearend. Toen hij inzoomde op de foto, werd duidelijk dat het om de Zeeuwse zeearend ging. De arend kreeg na zijn geboorte namelijk een ring met de code WN01 en die code was duidelijk te zien.