ProRail bezig met onderzoek om zelfmoordpogingen bij het spoor te voorkomen

113-zelfmoordpreventie onderzoekt hoe zelfmoordpogingen bij het spoor het beste voorkomen kunnen worden. Er valt namelijk veel te leren van mensen die een suïcidepoging overleefd hebben, zegt de organisatie. Het verzoek voor dit onderzoek kwam vanuit ProRail en dat is niet voor niets. Elke zelfdoding heeft veel impact.
Impressie kaarsje aansteken
Elke dag zijn er landelijk zo'n 140 zelfmoordpogingen © ANP
Het programma om zelfdoding bij het spoor preventief aan te pakken, komt dan ook niet uit de lucht vallen. "Suïcide kan voor het spoorpersoneel heel traumatisch zijn", vertelt Marjolein Snel, van ProRail. Ook ligt het traject zo'n drie uur stil en kost het behoorlijk wat om het spoor weer gebruiksklaar te maken. Daarom heeft ProRail de opdracht gegeven aan 113-zelfmoorpreventie om een onderzoek te starten naar hoe deze manier van suïcide het beste voorkomen kan worden.
Uit dat onderzoek zijn verschillende zaken naar voren gekomen. Saskia Merelle, onderzoeker bij 113-zelfmoordpreventie, vertelt dat een onverwachte prikkel kan helpen, wanneer een persoon in een suïcidale roes zit. Zij ging met verschillende mensen in gesprek die hun poging tot zelfdoding hebben overleefd. Tijdens zo'n gesprek werd bijvoorbeeld gevraagd wat ervoor zorgde dat zo'n poging niet fataal is geworden.

Onverwachtse geluiden helpen

"Een onverwachts telefoongesprek kan een redding zijn", geeft Merelle als voorbeeld. "Of denken aan een familielid, dat helpt. Zo'n geheugensteun herinnert je eraan voor wie je nog wil blijven leven." Ook is er een specifieke aanbeveling voor ProRail uit het onderzoek naar voren gekomen. Onverwachtse geluiden of lichteffecten kunnen een poging tot zelfmoord voorkomen, vertelt Snel. "En ook zichtbare camera's langs het spoor houden een poging tegen." Dit komt omdat mensen zich dan bewuster zijn van de gevolgen voor bijvoorbeeld spoorpersoneel. "Naar aanleiding van het onderzoek worden daarom nog meer camera's ingezet."
Merelle en Snel schoven (telefonisch) aan in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer. Je kijkt het hier terug:
ProRail bezig met programma om suïcidepogingen te voorkomen

Samenwerking instellingen

ProRail is ambitieus. De organisatie wil onder meer kijken of er mogelijkheden zijn in het aanspreken van een suïcidaal persoon langs het spoor. "Stel iemand zit in een roes, kunnen we door diegene aan te spreken, kijken of diegene uit de roes komt." Ook andere hulpmiddelen worden ingezet. Zo plaatst ProRail borden met een signaal dat je terecht kunt bij113-zelfmoordpreventie. Verder wil ProRail uitbreiden in zijn samenwerking met instellingen, bijvoorbeeld Emergis. "Maar dit moet heel zorgvuldig, want dat vraagt om strenge veiligheidsvoorwaarden."
Op dit moment is een vervolgonderzoek gestart om te kijken op welke manier onverwachtse geluiden of lichteffecten ook daadwerkelijk ingezet kunnen worden door ProRail. Over een half jaar is dat onderzoek rond en wil de organisatie de aanbevelingen omzetten in praktische stappen.
Elke dag zijn er landelijk zo'n 140 zelfmoordpogingen. Als je aan zelfdoding denkt, kun je 24 uur per dag en zeven dagen per week anoniem contact op kan nemen met 0800-0113 of dat je kunt chatten op de website 113.nl.