Uienteler vreest voor opbrengst door te natte landbouwgrond

De regen komt al sinds oktober met bakken uit de lucht. En dat merken de boeren: het land is verzadigd, ze kunnen er niet met machines op om te planten en te zaaien. Voor sommige uientelers is het misschien zelfs al te laat, want hun winterplantuien lopen uit in de kist.
Plantuitjes met te vroege scheuten
Plantuitjes met te vroege scheuten © Omroep Zeeland
In een loods in Biervliet staan de uien van Johan van Waes droog en koel te wachten tot ze de grond in kunnen. Hij was al in oktober van plan de uien te planten, maar door de vele regen is het daar nog niet van gekomen. Hij heeft ze nu naar de loods van Marcel Goud gebracht om het groeiproces te remmen.
Van Waes: "Het was vorig voorjaar te droog om de uien in de grond te stoppen. We besloten toen voor het najaar te kiezen. Maar helaas, het regent sinds oktober, al 17 weken lang. En dat zit ons in de weg want de uien lopen nu uit. Dat is verloren energie."
Hij laat een ui zien waar een lange scheut uitsteekt. De bol is dun en slap. "De ui heeft zijn energie in de scheut gestopt, maar dat had hij in de bol onder de grond moeten doen. Dan had hij via de wortels vocht en voedingsstoffen kunnen krijgen en tot een volwaardige ui kunnen uitgroeien. Nu dreigt het een verloren exemplaar te worden."
Uitgelopen uienplant
Uitgelopen uienplant © Omroep Zeeland
Op de boerderij in Schoondijke heeft hij geen eigen droogruimte. Daarom heeft hij zijn bollen naar de uienhandelaar gebracht. "Als we ze niet laten drogen, loopt er vocht uit. Op deze manier hoop ik het groeiproces te remmen, anders vrees ik voor de opbrengst. Maar er zit niks op, want als we ze nu planten, is de schade nog veel groter."
Van Waes is niet de enige die reikhalzend naar een droge periode uitkijkt, vertelt uienhandelaar Marcel Goud. Het probleem met de te natte grond speelt in grote delen van Nederland, België en Duitsland. Gelukkig voor hem is de grond wel droog in Roemenië, Polen en Oekraïne: daar stuur hij nu zijn plantuitjes naartoe.
In de loods van de uienhandelaar blijven de plantuitjes droog
In de loods van de uienhandelaar blijven de plantuitjes droog © Omroep Zeeland
Hij graait in een bak met harde, kleine plantuitjes. "Zo moeten ze zijn: zonder scheuten. Deze hebben hier de hele tijd droog gelegen, met een lage temperatuur. Zo blijven ze in goede conditie. Als we ze 'wakker' zouden maken, gaan ze groeien. Dat is het verschil. We moeten gewoon nog even geduld hebben. Het komt vast goed."
De uienteler zegt dat consumenten zich nog geen zorgen hoeven te maken over de prijs van de ui over een paar maanden. "Dit weer kan niet slecht blijven. We hopen op een gewoon seizoen en dan hebben we een normale oogst. Maar we hebben te maken met de natuur en je blijft je verrassen."