Raadslid waarschuwt voor verkopers 'nep-gemeentegids' Reimerswaal

Zeker vier ondernemers in de gemeente Reimerswaal zijn slachtoffer geworden van advertentieverkopers van een niet bestaande gemeentegids, zegt SGP-raadslid Daniël van Iwaarden. De telefonische verkopers deden alsof ze werkten in opdracht van de gemeente. Het raadslid heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college.
computer toetsenbord handen
Zeker vier ondernemers in de gemeente Reimerswaal zijn slachtoffer geworden © Omroep Zeeland
Van Iwaarden, zelf mediaondernemer in Yerseke, kreeg enkele weken geleden verontruste berichten van twee van zijn klanten. Zij zouden benaderd zijn door telefonische verkopers, met de vraag of het goed was 'de standaard plaatsing in de gemeentelijke informatiegids' te verlengen. Vervolgens ontvingen ze een gepeperde rekening, van een paar honderd euro, voor hun naamsvermelding 'op een vage website, die op geen enkele manier in verband staat met de gemeente Reimerswaal'.
Kort daarop hoorde Van Iwaarden ook in zijn hoedanigheid als SGP-raadslid verontruste signalen over malafide verkopers. Uiteindelijk kreeg hij zélf een telefoontje van één van de verkopers hem die een advertentie in de 'gemeentegids' wilde slijten.

Ook elders in Zeeland

Volgens het raadslid gaat het om verkoop onder valse voorwendselen. "De verkopers wekken de indruk dat ze bellen voor een gedrukte bedrijvengids die in opdracht van de gemeente wordt samengesteld." In werkelijkheid blijkt het om een online overzicht van bedrijfsnamen internetbedrijf in Groningen, dat zogezegd "berucht is om de agressieve telefonische verkoopmethoden."
Het gaat allemaal heel glad en gewiekst, stelt de Reimerswaalse SGP-politicus. "Bovendien nemen ze de telefoongesprekken op en als een ondernemer eenmaal 'ja' heeft gezegd, is het lastig onder de koop uit te komen." De verkopers zouden niet alleen in Reimerswaal, maar ook in andere Zeeuwse gemeenten actief zijn.

Moreel verwerpelijk

Van Iwaarden wil dat het Reimerswaalse college onderzoekt of deze verkoopmethoden juridisch gezien over de grens gaan en hoopt dat de gemeente haar inwoners waarschuwt tegen malafide advertentieverkopers. "Want zélfs als het binnen de mazen van de wet valt, dan nog is deze handelswijze moreel verwerpelijk. Dit is pure misleiding, daartegen moeten we onze ondernemers beschermen."
De beheerder van de betreffende informatiegids is niet bereikbaar voor commentaar.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.
computer toetsenbord handen
Afbeelding ter illustratie © oz