Nabestaandencafé heeft jubileum: 'Je deelt elkaars verdriet'

Het nabestaandencafé van SMWO in Kloetinge bestaat vijf jaar. Eens in de maand komen daar tien tot twaalf mensen bijeen om te praten over het verlies van een geliefde of naaste. Eén van hen is José van Hese (68) uit Goes. Zij verloor haar man na een kort en intens ziekte bed.
nabestaandencafé Goes
José van Hese (links) en Mariette Straver van de SMWO in het nabestaandencafé © Omroep Zeeland
Twee jaar geleden moest haar man met spoed opgenomen worden. In coronatijd kreeg hij twee zware operaties vlak na elkaar in Rotterdam. Er zat een enorme tumor in zijn lijf. Twee keer was ze erbij toen hij bijkwam op de intensive care. "Ben je dat echt of droom ik?", was zijn eerste vraag.
Hij zou naar huis komen later op de dag. Maar die ochtend overleed hij, in Rotterdam. De uitvaart was net vrij van strenge coronaregels. José hoefde niet te kiezen welke vrienden wel of niet. "Dat was een geluk."
Als José er nu over praat, springen de tranen haar opnieuw in de ogen. Haar dochter ging in dezelfde tijd ziekenhuis in en uit vanwege borstkanker. Een onmogelijke zware tijd.

Een kans geven

Ze las over het nabestaandencafé in de krant. Kwam één keer, dacht niet dat het iets voor haar zou zijn. Maar kwam toch nog een keer om het een kans te geven en komt er nu nog steeds. "Je wilt ook niet bekend staan als een soort klager. Van oh, daar komt ze weer met haar verdriet. Hier is dat niet. Hier is het gewoon een warm gevoel."
nabestaandencafé Goes
Er is ook altijd iets lekker voor bij de koffie in Kloetinge © Omroep Zeeland
"Je deelt elkaars verdriet", zegt ze. Maar niet alleen dat. Het gaat ook om praktische zaken. Hoe zit het met en/of rekeningen? Hoe doe jij nu boodschappen? Halve kasten leeg laten? Er is een lach én een traan.

Spontaan ontstaan

Mariette Straver is namens welzijnsorganisatie SMWO bij het initiatief betrokken. Ze is zichtbaar trots dat het nabestaandencafé vijf jaar bestaat. Dat gebeurde eigenlijk spontaan, uit het al bestaande mantelzorgerscafé. Hier komen mantelzorgers bij elkaar om te praten over de zorg voor partner of naaste. Maar er was eigenlijk niets als die partner of naaste dan overleed.
Straver vindt het prachtig wat het nabestaandencafé oplevert: "Mensen krijgen hun leven weer op de rit door hier te zijn met lotgenoten. Een gevoel van herkenning en erkenning. Er wordt veel gedeeld. Dat is echt zo mooi om te zien."
De volgende bijeenkomst is 20 maart in het Geerteshuis van Kloetinge. Aanmelden is gewenst, maar niet verplicht.