Hondenpoep-database in Reimerswaal van de baan, maar SGP geeft niet op

Reimerswaal krijgt voorlopig geen database van hondepoep-dna. Wethouder Nico van der Hoest wil de opdracht van de gemeenteraad van september vorig jaar niet uitvoeren: uit onafhankelijk onderzoek zou blijken dat het plan in strijd is met de privacyregels.
Hondenpoep
Het college wil geen hondenpoep-database © Omroep Zeeland
Wethouder Van der Hoest maakt een vergelijking met autobezitters: "Als je met je auto een overtreding begaat, dan kan je daarop aangesproken worden, omdat dat wettelijk is geregeld. Voor bezitters van honden is dat niet zo. We kunnen niet zomaar een database met privacygevoelige gegevens aanleggen, alleen om de oorzaak van hondenpoepoverlast te kunnen herleiden."

Buiten alle proporties

De wethouder benadrukt: ook al zou de gemeente tóch een dna-bank aanleggen, zal de rechter bezwaarmakers gelijk geven, omdat zo'n maatregel buiten alle proporties is. "Kortom: het mág niet en het kán niet."

Second opinion

Initiatiefnemer van het plan, SGP-raadslid Rien Sinke, neemt echter geen genoegen met de uitleg van de wethouder en wil een second opinion aanvragen bij een andere deskundige. "Voor ons is het hoofdstuk nog niet afgesloten." Sinke stelt bovendien dat het college "zich verschuilt achter een ingewikkelde juridische uitleg die voor niemand begrijpelijk is." Bovendien zijn dergelijke databanken in het buitenland wél mogelijk, benadrukt het raadslid. "En wat in Amerika of Duitsland kan, moet hier toch ook kunnen."
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.