Snelle drone van Thomas uit Middelburg verslaat Max Verstappen in F1-wagen

De telefoon van Thomas de Koster uit Middelburg staat roodgloeiend sinds het filmpje gistermiddag online kwam. In nog geen 24 uur tijd keken bijna drie miljoen mensen naar de video waarin de door Thomas ontworpen drone het opneemt tegen niemand minder dan Max Verstappen in zijn F1 wagen. Een jaar lang werkte de Middelburger in het diepste geheim aan dit project en nu mag hij er eindelijk over praten. "Iedereen is verbaasd hoe dit kan en hoe gaaf het eruit ziet."
Want bijzonder is het. Ruim een jaar geleden vroeg het Red Bull Racing Team van Verstappen aan Dutch Drone Gods, met Thomas de Koster, of ze een uitdaging wilden aangaan om een hele ronde hun Formule 1 wagen te volgen met een drone. Dat wilden ze zeker, maar er was één probleem; een drone met een camera die ruim 300 kilometer per uur vliegt, die was er niet.

Testen, bouwen en nog veel meer testen

Thomas moest eens achter zijn oren krabben, of dit überhaupt kon. "Het is compleet onbekend terrein, je hebt niemand om bij af te kijken, dus we moesten alles zelf bedenken." Er werd een plan gemaakt en een testdrone werd er gebouwd. Die werd getest, maar dat ging in eerste instantie niet goed. Daarom moest er weer een nieuwe drone gemaakt worden. Een jaar lang was het team bezig om de allersnelste filmende drone te maken en uiteindelijk lukte het, mede door de hulp van het technische team van Red Bull.
Het resultaat is te zien in de twaalf minuten durende video op YouTube. De ontwikkelde drone van Thomas lukt het om de F1-wagen van Max Verstappen op het circuit in het Britse Silverstone een ronde bij te houden. Met snelheden van ruim 300 kilometer per uur werden indrukwekkende beelden van een F1-wagen gemaakt, zoals het nog nooit eerder is gedaan.
Dit project is klaar, maar eigenlijk is het voor Thomas een nieuw begin. "Red Bull heeft allerlei ideeën wat we nog meer kunnen doen. MotoGP, vliegtuigen, of misschien zelfs straaljagers gaan volgen. Er zijn allerlei gekke dromen." Toch is er één ding wat Thomas nu heel erg graag zou willen doen. Ze willen die snelst filmende drone een keer inzetten bij een échte F1 race. Dat lijkt mogelijk, maar volgens Thomas is dat nog niet zo makkelijk. "Volgens mij is dat nog een lange weg, maar het is echt ons doel."

Drone Awards

De Koster is naast ontwerper van drones zelf ook dronepiloot. Hij won in 2019 de Drone Awards voor beste dronefilm van dat jaar. Hij filmde op de Brouwersdam kitesurfers terwijl ze allerlei stunts uithaalden.
Ondanks dat de video met Max Verstappen nu miljoenen mensen trekt, is Thomas vandaag gewoon weer op pad om een 'normale' dronevideo te maken. "Ik ben nu onderweg naar een tuincentrum. Weer totaal anders, maar ook erg leuk om te doen."
Thomas vertelt over de allersnelste filmende drone ter wereld