Man en vrouw wijzen naar elkaar over veroorzaken woningbrand

Een 59-jarige verdachte ontkende gisteren voor de rechtbank in Middelburg met klem dat hij de brand in de gezamenlijke woning aan de Baljuwlaan in Middelburg heeft aangestoken en denkt dat zijn eigen vrouw, die ook aanwezig was maar geen verdachte is, het heeft gedaan. De woningbrand was op 5 september vorig jaar. De woning liep forse schade op.
woningbrand baljuwlaan brandstichting
Beide bewoners wijzen naar elkaar wie de brand zou hebben gesticht © HV Zeeland
Op de ochtend van 5 september 2023 hadden de verdachte en zijn vrouw ruzie. Ze kampten al langer met relatieproblemen. De vrouw zegt dat haar man in de woonkamer met benzine aan het sprenkelen was en dat ze zelf naar boven liep om kleren aan te doen en naar een vriendin te gaan.

Overal benzine gesprenkeld

Volgens de vrouw kwam haar man achter haar aan en sprenkelde ook in de slaapkamer benzine op het bed. Ze liep toen naar buiten, belde 112 en vertelde de hulplijn dat haar man met psychische problemen kampte en bezig was om met een jerrycan benzine te sprenkelen in de woning en dat ze zich zorgen om hem maakte.
De man beweerde dat hij de vloer schoonmaakte met benzine. Hij wrapte motoronderdelen en met benzine zorgde hij ervoor dat alles heel schoon werd. De vloer maakte hij ook nog met schoonmaakmiddel schoon, zei hij. Hij was niet naar boven gegaan en had zijn vrouw ook niet meer gezien.

Geurkaars

Vanwege de benzinelucht had de man een geurkaars aangestoken om die lucht te verdrijven. Die had hij in een houder in de woonkamer neergezet. Vervolgens was hij de hond gaan uitlaten.
Op beelden van een videodeurbel van een omwonende is te zien dat de man de woning rond 09.40 uur verlaat. Om 09.41 uur kwam de melding van de vrouw van de verdachte binnen bij 112 dat de man bezig was met het sprenkelen van de benzine in de woonkamer.
De woning liep grote schade op. Uit onderzoek door de brandweer is duidelijk geworden dat de brand is ontstaan bij de bank in de woonkamer en ook in de slaapkamer op de tweede verdieping. Volgens de officier komt dat overeen met wat de vrouw heeft gezegd tijdens het gesprek met 112.

Tijdlijn klopt niet

Volgens de advocaat van de verdachte kon zijn cliënt de brand gewoonweg niet hebben aangestoken. De advocaat wees op de tijdlijn en dat de man om 9.41 uur al weg was bij de woning en in het park stond te praten met een vriend. Die heeft verklaard dat de man heel rustig overkwam en dat de honden losliepen.
Ondertussen was de politie bij de brandende woning aangekomen. De vrees was dat er nog een ontploffing kon gebeuren omdat er met benzine en een jerrycan was gewerkt. Toen de 59-jarige man aan kwam lopen, werd hij direct als verdachte door de politie hardhandig in de boeien geslagen. Dat gebeurde nadat de man zich volgens de politie agressief gedroeg en de woning in wilde gaan.

Geweld bij aanhouding

De verdachte kreeg pepperspray in zijn gezicht, kreeg meerdere klappen in het gezicht en werd met een wapenstok in de zij en op zijn benen geslagen. Met vier man moest de verdachte onder controle worden gebracht en geboeid worden. Met de hondenriem werden zijn benen bij elkaar gebonden. De man zit sinds die tijd vast, maar heeft nog veel last van zijn rug.

30 maanden celstraf

De officier is ervan overtuigd dat de verdachte de woning in brand heeft gestoken. Daarnaast was er gevaar voor de omliggende huizen en de bewoners. Hij eiste daarom 30 maanden celstraf, met aftrek van voorarrest. Ook zou de verdachte ruim 75.000 euro aan materiële schade moeten betalen aan zijn vrouw, 1.500 immateriële schade en de proceskosten van ruim 3.000 euro.
De advocaat van de verdachte vond dat de rechtbank vooral naar het andere scenario moet kijken, dat de vrouw de woning in brand heeft gezet. Hij zei dat uit de tijdlijn blijkt dat zijn cliënt niet in de woning kon zijn toen de brand ontstond, maar in het park met een vriend aan het praten was.
Verder begreep de advocaat niet dat de vrouw het over psychische hulp bij haar echtgenoot had, terwijl hij daarvoor helemaal niet wordt behandeld. Er waren alleen huwelijksproblemen. De verdachte had juist ook veel aan de woning geklust, door de jaren heen. De man heeft altijd gezegd dat hij de woning aan zijn dochter en kleinkinderen wil nalaten. De advocaat vroeg daarom om vrijspraak.
Het laatste woord was aan de 59-jarige verdachte. "Ik heb het gewoon niet gedaan." De rechtbank doet over twee weken, op 13 maart om 12.30 uur uitspraak.