Twee kerncentrales passen niet op Zeeuwse stroomnet

Het Zeeuwse stroomnet kan de komst van twee nieuwe kerncentrales niet aan. Dat blijkt uit een rapport van netbeheerder TenneT. De hoeveelheid stroom die twee nieuwe kerncentrales zouden produceren, kan niet over het hoogspanningsnet vervoerd worden. Volgens het rapport is "inpassing van 1,6 gigawatt productievermogen nieuwe kernenergie nét inpasbaar", dat is ongeveer de hoeveelheid stroom die één nieuwe kerncentrale produceert. Het aanleggen van extra hoogspanningsmasten zou het probleem kunnen oplossen, maar volgens TenneT is het nog te vroeg daar uitspraken over te doen.
Hoogspanningsmasten in Borsele
Hoogspanningsmasten in Borsele © Streekomroep De Bevelanden
In het rapport staat dat er voor één centrale in Borssele alleen plek is met "gunstige aannames" over de toekomst van het hoogspanningsnet. Bij de bouw van twee centrales ontstaan hoe dan ook problemen op het hoogspanningsnet. Twee nieuwe kerncentrales zouden in totaal tussen de 2 en 3,3 gigawatt moeten gaan produceren.

Flexibele stroom

Een van die gunstige scenario's is bijvoorbeeld dat er op een flexibele manier stroom aangeleverd of afgenomen kan worden. Dus als er veel stroom van zee komt, moeten installaties harder gaan draaien en minder hard als er minder wind is. Op dit moment gaat dat nog niet. Ook moeten grote Zeeuwse bedrijven hun installaties nog aanpassen voordat dit scenario uit kan komen.
De huidige kerncentrale
De huidige kerncentrale © ANP
Het andere scenario is dat er meer manieren komen om de opgewekte elektriciteit te transporteren. Opties daarvoor zijn bijvoorbeeld de bouw van een waterstoffabriek die opgewekte stroom kan omzetten. Of het neerzetten van nieuwe hoogspanningsmasten tussen Borssele en Rilland om de stroom af te voeren. Daar is in Zeeland veel kritiek op. Zo heeft de Borselse Voorwaarden Groep als eis dat er geen nieuwe hoogspanningsmasten meer bij komen.

Nieuwe hoogspanningsmasten?

TenneT benadrukt nog niets te kunnen zeggen over nieuwe hoogspanningsmasten. Daar moet nog verder onderzoek naar gedaan worden volgens een woordvoerder van de netbeheerder: "Daar is het nog te vroeg voor. Het is van verschillende factoren afhankelijk." Volgens het rapport is het ook een optie om de plek waar windstroom aan land komt aan te passen. Als dat buiten Zeeland zou gaan gebeuren dan komt er weer ruimte vrij op het Zeeuwse hoogspanningsnet. Verder gaat TenneT onderzoeken of de knelpunten op het stroomnet minder worden na 2035.