'Pinguïn' die op de boulevard strandde is overleden: 'We kunnen veel, maar dit is gewoon niet gelukt'

De 'pinguïn' die vorige week op de boulevard van Vlissingen liep, is dood. Het beestje zorgde voor ophef onder de voorbijgangers. Want wandelde daar nu een pinguïn rond? Verbaasde mensen schakelden vogelopvang de Mikke in, waar ze al vrij snel wisten dat het helemaal niet om een pinguïn ging, maar om een zeekoet.
'Pinguïn op de boulevard'
'Pinguïn op de boulevard' © Jos de Ridder
Van de beroemdheid die de zeekoet wist te verwerven met zijn imitatie van een pinguïn, mocht hij dus maar kort genieten. Verzwakt werd het beestje naar de Mikke gebracht voor hulp, maar dat mocht niet baten.
Coby Louwerse van de Mikke vindt het niet heel verrassend. "Dat dat dier daar liep, was al bijzonder, want die hoort daar gewoon niet. Die dieren hebben meestal iets als ze aan de kant komen", vertelt ze in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker. "In het begin zag hij er best goed uit, al was hij wel mager en dat klopt ook niet. We hebben bloedonderzoek gedaan en we zagen duidelijk dat er orgaanbeschadiging was. Zijn slijmvliezen werden bleker en bleker en hij wilde niet zelf eten. En op gegeven ogenblik stopt het dan."
Emotioneel wordt Louwerse er inmiddels niet meer van, maar ze noemt het wel heel jammer. "We kunnen wel veel in samenwerking met de dierenarts, maar dit is gewoon niet gelukt."

Midden op zee

"Hij leeft midden op zee", vertelt Louwerse over de zeekoet. "Ze komen nooit aan de kant, alleen naar de rotsen om te broeden in het voorjaar." Als een zeekoet op een plek als de boulevard belandt, is er dus sowieso iets mee aan de hand. Vaak is het gissen naar wat een dier is overkomen, zelfs al hebben ze duidelijk verwondingen. "Ik weet niet hoe ze eraan komen", legt Louwerse uit. "Dat staat er natuurlijk niet op."
Het lijk gaat in de destructievriezer en wordt opgehaald door een destructiebedrijf. "Die vriezer zit bijna elke week vol." Jaarlijks komen er ruim 5.000 dieren binnen en het gebeurt vaak dat die overlijden. "Als een vogel binnenkomt, is hij ziek. Anders kan je ze niet pakken. Ze zijn heel stressgevoelig en heel moeilijk om te behandelen."